VS doen Vietnam voorstel voor normalisatie

NEW YORK, 10 april - De Verenigde Staten hebben Vietnam gisteren een voorstel gedaan voor het normaliseren van de betrekkingen, die zestien jaar geleden werden afgebroken. Washington vraagt Hanoi als voorwaarde mee te werken aan het beeindigen van de burgeroorlog in Cambodja.

“De Verenigde Staten zijn bereid stap voor stap op weg te gaan naar een volledige normalisatie van de politieke en economische betrekkingen met Vietnam”, aldus de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Richard Solomon, na een onderhoud met de Vietnamese vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, Trinh Xuan Lang. “Het is tijd voor vrede in Cambodja, de eerste stap daartoe is het tekenen van het VN-akkoord in Parijs”, zo zei Solomon.

De VS zien in Vietnam, dat in 1978 Cambodja binnenviel en pas in 1989 volgens eigen zeggen zijn troepen terugtrok, een van de belangrijkste destabiliserende factoren in de regio. Solomon wilde niet in detail treden over het Amerikaanse voorstel, noch een tijdstabel geven voor normalisatie van de betrekkingen met Vietnam. De VS willen van Vietnam ook meer informatie over vermiste Amerikaanse militairen; bij het ministerie van defensie staan nog altijd 2.278 Amerikanen te boek als vermist tijdens de oorlog in Vietnam.

Trinh zei na afloop van het onderhoud met Solomon dat Vietnam er de voorkeur aan geeft de betrekkingen met de VS te herstellen onafhankelijk van een oplossing voor de kwestie Cambodja. Vietnam is niet bij machte een doorbraak te forceren in Cambodja, dat moeten de strijdende partijen zelf doen, aldus Trinh Xuan Lang. Hanoi zal de tekst van het Amerikaanse voorstel verder zorgvuldig bestuderen.

De VS hebben het communistische bewind in Vietnam, dat aan de macht kwam na de overwinning van de Noordvietnamese troepen in april 1975 op het pro-Amerikaanse Zuid-Vietnam. Een toen ingesteld handelsembargo is nog steeds van kracht. Na de Vietnamese inval in het buurland Cambodja leidden de Amerikanen een felle internationale campagne tegen Hanoi, die het isolement nog versterkte.

Ondanks verscheidene vredesconferenties is de vrede in Cambodja nog geen stap dichter bijgekomen. De regering in Phnom Penh zat in december 1990 in Parijs nog aan tafel met de drie guerrillabewegingen: de Rode Khmer, de nationalisten en de factie van prins Norodom Sihanouk, maar tot een akkoord kwam men niet. De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie, China, Groot-Brittannie en Frankrijk) werden het vorig jaar eens over een plan dat voorziet in een staakt-het-vuren en ontwapening van de vier partijen. Maar de wapenleveranties, met name die van China aan de Rode Khmer, werden niet stopgezet, zodat de burgeroorlog kon doorgaan. (AP, Reuter)