Veiligheidsraad richt waarnemersmacht voor grens Koeweit op

NEW YORK, 10 april - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren een vredesmacht opgericht die moet gaan patrouilleren in een gedemilitariseerde zone langs de Iraaks-Koeweitse grens. De raad stelde echter de afkondiging van een formeel bestand in de oorlog in het Golfgebied uit tot Irak de tekst overhandigt van de resolutie waarin zijn Nationale Assemblee vrijdag de voorwaarden van de VN voor zo'n bestand aanvaardde.

De Iraakse minister van buitenlandse zaken Ahmed Hussein deelde de Veiligheidsraad zaterdag schriftelijk mee dat Bagdad de bestandsvoorwaarden zoals verwoord in resolutie 687 van de Veiligheidsraad - waaronder de ontmanteling van zijn massa-vernietigingswapens en de instelling van de gedemilitariseerde zone - accepteerde. In de 23 pagina's tellende brief somde de minister echter ook Iraks vele bezwaren tegen de bepalingen op, hoewel hij in de laatste paragraaf tot de slotsom kwam dat Bagdad “geen andere keuze heeft dan deze resolutie te aanvaarden”. De brief wekte onzekerheid over Iraks ware bedoelingen, waarbij de vraag rees of het in feite de bestandsbepalingen voorwaardelijk had geaccepteerd.

De eerste eenheden van de nieuwe VN-vredesmacht UNIKOM (Irak-Koeweit waarnemersmissie van de VN) zullen al binnen enkele dagen in het Iraaks-Koeweitse grensgenied arriveren, waar ze gaan patrouilleren in een zone van 200 kilometer lang die 10 kilometer in Irak en 5 kilometer in Koeweit uitsteekt. Het gaat om ongeveer 300 waarnemers, die worden gesteund door infanteristen. De leden van UNIKOM worden in eerste instantie gerecruteerd uit andere vredesmachten, waaronder UNIFIL in Libanon.

Na de aankomst van UNIKOM zal de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Zuid-Irak, die al aan de gang is, worden versneld. Volgens Amerikaanse regeringswoordvoerders kunnen alle 100.000 militairen al voor het eind van de maand uit het gebied zijn vertrokken. (Reuter, AP, AFP)