Stork wil blijven overnemen

AMSTERDAM, 10 APRIL. Stork (ondermeer machinebouw) wil doorgaan met het overnemen van bedrijven. Bestuursvoorsitter dr. J.C.M. Hovers verwacht echter dat het tempo van de aquisities die Stork pleegt op een lager niveau zal liggen dan tot nu toe het geval is geweest. Dat heeft Stork gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers.

De afgelopen twee jaar kocht het concern via zestien acquisities rond de 750 miljoen gulden aan jaaromzet. Daarbij lag het zwaartepunt op Nederland. Vorige week nog verdubbelde Stork zijn belang in de handelsonderneming Peja tot 30 procent. En gisteren werd de overneming beklonken van de Installatie- en Service Bedrijven van Philips Facilitaire Diensten met 350 werknemers en een omzet van 48 miljoen gulden. Stork wil zijn blik echter wat meer op het buitenland gaan richten, zei topman Hovers gisteren.

De taakstelling die Stork in 1988 naar buiten bracht - een volumegroei voor vijf jaar van gemiddeld 15 procent per jaar en een groei van de winst - zijn tot nu toe alleszins haalbaar gebleken. De volumegroei bedroeg de laatste twee jaar in totaal 42 procent en de winst nam met 73 procent toe, ondanks het feit dat in 1990 de belastingdruk op de maximale 35 procent kwam. Daarbij beschikt Stork nu over een sterke balanspositie met een belangrijke leencapaciteit, nodig voor verdere aankopen.

Stork toonde zich tevreden over het de resultaten die het afgelopen jaar werden behaald. De omzet steeg van 2,5 miljard naar 3,3 miljard gulden en de nettowinst van 92 miljoen naar 113 miljoen gulden. Aan opdrachten werd 3,3 miljard gulden ontvangen tegen 3 miljard in 1989.

De hele goede capaciteitsbenutting bleek uit een met 41 procent toegenomen bedrijfsresultaat van 117 miljoen naar 166 miljoen.

Stork ging het nieuwe jaar in met een orderportefeuille van 2,2 miljard tegen 2 miljard een jaar eerder. De bezetting zal opnieuw goed zijn. Enkele verliesgevende activiteiten zijn inmiddels beeindigd of gesaneerd.

Na de vele overnemingen in Nederland richt Stork nu de blik meer over de grenzen heen. Er zijn contacten met de Treuhandanstalt, de instelling die zich bezig houdt met het saneren en privatiseren van het bedrijfsleven in de voormalige DDR, maar Stork heeft daarvan geen spectaculaire verwachtingen. Hoe de ontwikkelingen voor het concern in het oosten van Duitsland zijn, is moeilijk te overzien, doordat de activiteiten in de vijf nieuwe bondsstaten nu onder de oorspronkelijk Westduitse dochter vallen. De export naar Duitsland Stork nam het afgelopen jaar 30 procent toe.