Sparta legt accent op verdediging

ARNHEM, 10 april - Dat defensief voetbal nog steeds loont, bewees Sparta gisteravond in Arnhem waar tegen Vitesse een zwaarbevochten gelijkspel (0-0) werd behaald. Voor de Rotterdammers betekende dat een belangrijk winstpunt in de strijd tegen degradatie, voor de Arnhemse gastheren was het een kostbaar verliespunt met het oog op het bereiken van de vierde plaats.

Vitesse had zich veel van de wedstrijd voorgesteld. Na de 1-1 afgelopen zondag tegen FC Utrecht zou voor eigen publiek via een zege op Sparta de plaatsing voor Europees voetbal volgend seizoen een belangrijke stap dichterbij worden gebracht. Om de aanvallende bedoelingen kracht bij te zetten, had trainer Bert Jacobs Cocu in de basis opgenomen. De afgelopen zomer van AZ overgenomen linkerspits brak de eerste competitiewedstrijd zijn enkel en was gisteren voor het eerst fit genoeg om een hele wedstrijd in actie te komen.

De meeste aanvallen van Vitesse liepen echter al vroeg dood op de massale defensie van Sparta die onder leiding stond van de uitblinkende doelman Metgod. Dat Sparta aanvallend weinig te bieden had, had ook te maken met het ontbreken van de geblesseerde Valke en Vurens. Bovendien moest Houtman reeds in de eerste helft het veld verlaten wegens migraine. Bij Vitesse scheurde spits Van Arum tijdens de wedstrijd zijn enkelbanden. Hij is voor enkele weken uitgeschakeld.

Zes maanden moest NEC het zonder overwinning stellen. De Nijmeegse degradatiekandidaat is echter aan de betere hand. Binnen vier dagen is het aantal zeges verdubbeld: zaterdag werd SVV verslagen, gisteravond was MVV het slachtoffer: 2-1. Doelpunten van Lok en Arts zorgden in de eerste helft voor voldoende rust binnen het team. De tegentreffer van Thal in de slotfase kon geen kwaad meer.

Volgens NEC-trainer Leen Looyen, die over twee maanden NEC na vier seizoenen verlaat, is de opleving van zijn ploeg gemakkelijk te verklaren: “We zijn eindelijk weer uit de blessures. Lok speelt weer, waardoor de zekerheid achterin terug is.” De woorden van Looyen lijken te kloppen. Lok keerde zaterdag, na een maandenlange afwezigheid wegens een liesblessure, terug in de basis. Met de verdediger is NEC meer mans en durft het - net als in de beginfase van de competitie - aan te vallen.

MVV probeerde gisteren met een handvol omzettingen iets terug te doen. Het enige gevaar kwam echter van de naar de spits gestuurde voorstopper Thal. NEC kreeg counterkansen maar de paal (Sanchez Torres) en vermoeidheid stonden succes in de weg. Vijf minuten voor het einde werd het nog even spannend door de treffer van Thal. Maar arbiter Uilenberg telde weinig tijd bij, waardoor de leeggespeelde Nijmegenaren voor de tweede maal in dit seizoen van MVV wonnen.