Sigarettenfabriek BAT bezet wegens sluitingsplannen

AMSTERDAM, 10 APRIL. Dertig werknemers van de Amsterdamse sigarettenfabriek BAT houden het bedrijf sinds gisteravond voor onbeperkte tijd bezet. De werknemers proberen op die manier sluiting van de fabriek per 1 januari 1993 alsnog te voorkomen.

De werknemers gingen over tot bezetting nadat de Raad van Commissarissen zich gistermiddag definitief achter het directie-voorstel tot sluiting van de fabriek had opgesteld.

Het Britse moederconcern van de fabriek heeft al eind 1989 tot overheveling van de produktie uit Amsterdam naar Brussel besloten om met schaalvoordelen de nadelige effecten van een krimpende sigarettenmarkt te kunnen compenseren. Sindsdien zijn directie en personeel in een fel gevecht gewikkeld over de toekomst van de fabriek.

Voordat de commissarissen gisteren hun beslissing namen had een commissie van goede diensten, bestaande uit FNV-voorzitter J.

Stekelenburg, A. Westerlaken van het CNV en wethouder Jonker van Amsterdam, een laatste bemiddelingspoging ondernomen. De commissie van goede diensten had om uitstel van sluiting verzocht tot 1 januari 1993, met de bedoeling om dan opnieuw te beoordelen of de produktievestiging - 132 arbeidsplaatsen - gesloten moet worden.

De Raad van Commissarissen besloot de sluiting van de fabriek uit stellen tot 1 januari 1993, maar niet om dan opnieuw over de definitieve toekomst van het bedrijf te beraadslagen. De commissarissen hebben de sluiting uitgesteld om het personeel langer in de gelegenheid te stellen om te zien naar ander werk.

Vandaag werd er in de fabriek gewoon gewerkt. De bezetters houden in ploegendiensten 24 uur per dag de wacht bij de fabriek. De directie is toegang tot het terrein vanochtend geweigerd. De bezetters hebben de steun van de voedingsbonden van FNV en CNV.