Schuld van Koeweiti vijf miljard lager

KOEWEIT, 10 APRIL. De Koeweitse particuliere banken gaan voor totaal 1,4 miljard dinar (4,9 miljard dollar) schulden kwijtschelden aan de burgers van het land. Dat heeft de president van de centrale bank gisteren gemeld.

Zondag had de Emir, sjeik Jaber al-Ahmed al-Sabah, al bekend gemaakt dat hij schulden wilde kwijtschelden om de Koeweiti te helpen over de gevolgen van de Iraakse bezetting heen te komen. Er zullen 180.000 mensen van de regeling profiteren.

De bankpresident heeft ook bekend gemaakt dat gewoon rente zal worden betaald over de tegoeden die tijdens de Iraakse bezetting bij de zes particuliere banken werden aangehouden. De banken hadden tijdens de bezetting hun loketten gesloten en hebben ongeveer een maand geleden hun activiteiten weer hervat.

De centrale bank had eerder al een geldhervorming doorgevoerd met nieuwe bankbiljetten. De Iraakse bezetters hadden de Koeweitse dinar gelijk gesteld aan de Iraakse dinar die in de praktijk veel minder waard is. Daarmee kregen de Iraakse bezetters miljoenen dinars in handen die ze via omwegen bij de Koeweitse banken zouden kunnen verzilveren voor dollars. Nu de oude biljetten waardeloos zijn verklaard, is dat niet mogelijk. (Reuter)