Pensioenen in ex-DDR omhoog

BONN, 10 APRIL. De pensioenen in de vroegere DDR zullen met ingang van 1 juli met 15 procent stijgen. Met 820 D-Mark zullen gepensioneerden in de nieuwe deelstaten dan de helft ontvangen van het maandelijks inkomen van gepensioneerden in de voormalige Bondsrepubliek. Dat heeft de Duitse minister voor arbeid, Norbert Bluem, gisteren bekend gemaakt.

De regering in Bonn heeft gisteren een pakket maatregelen gelanceerd dat van het in economische moeilijkheden verkerende oost-Duitsland een “bloeiend landschap” moet maken. Een strategie om de economische ontwikkeling van de nieuwe deelstaten te versnellen is de inzet van Westduitse ambtenaren.

Om de verhuizing voor de ambtenaren aantrekkelijker te maken is ze een belastingvoordeel van tussen 1.500 en 2.500 D-Mark in het vooruitzicht gesteld. Een van de grootste problemen bij de snelle opbouw van oostelijk Duitsland vormt de onbekendheid van de ambtenaren met de nieuwe Westerse bestuursgewoonten.

Bondskanselier Kohl heeft gisteren gezegd de oppositionele sociaal-democraten direct te willen betrekken bij de politieke besluitvorming over de wederopbouw van de voormalige DDR. Een regeringswoordvoerder liet gisteren weten dat Kohl zo snel mogelijk een ontmoeting wil met SPD-voorzitter Hans-Jochen Vogel. Vogel had eerder om een ronde tafel gesprek over de wederopbouw verzocht.

De problemen in de voormalige DDR vallen samen met toenemende arbeidsonrust in de westelijke deelstaten. De grootste vakbond heeft stakingen in het vooruitzicht gesteld als de werkgevers de aangeboden loonsverhoging niet willen optrekken. De vakbond, IG-Metall hebben een loonsverhoging geeist van 10 procent, de werkgevers willen niet verder gaan dan 4 procent.