Openbaar ministerie in beroep in IRA-zaak

ROERMOND, 10 april - Het openbaar ministerie in Roermond heeft hoger beroep aangetekend tegen alle vier de vonnissen in de IRA-zaak. Vorige week werden drie van de vier verdachten, Paul H., Sean H. en Donna M. vrijgesproken, terwijl Gerard H. werd veroordeeld tot achttien jaar gevangenis.

Gerard H. was de enige verdachte van wie de rechtbank bewezen verklaarde dat hij bij de aanslag in Roermond betrokken is geweest.

Hij heeft vorige week al hoger beroep tegen zijn vonnis aangetekend. Van de drie overige verdachten achtte de rechtbank de deelneming of de medeplichtigheid aan de aanslag niet bewezen.

Geen van de vier verdachten werd veroordeeld wegens het tweede telastegelegde strafbaar feit, het deelnemen aan een verboden organisatie (de Provisional IRA). De rechtbank vond dat onderdeel van de telastelegging te vaag omschreven en verklaarde de dagvaarding op dat punt nietig.

Het openbaar ministerie ziet af van de mogelijkheid om de deelneming aan IRA-activiteiten met een verbeterde dagvaarding opnieuw aan de Roermondse rechtbank voor te leggen. De persofficier mr. E. van der Bijl heeft er vanmorgen in een verklaring nadrukkelijk op gewezen dat het openbaar ministerie van de vonnissen in hun geheel in beroep wil gaan. Daaraan ligt volgens haar dezelfde “zorgvuldige afweging en toetsing van het gehele openbaar ministerie in Roermond” als bij de oorspronkelijke beslissing tot vervolging.

De vier verdachten, die in afwachting van een beslissing over de uitlevering naar Duitsland nog steeds in hechtenis zitten, zullen op een nader te bepalen tijdstip voor het hof in 's Hertogenbosch moeten verschijnen. Officier van justitie mr. J. Laumen heeft zich bij zijn bewijsconstructie in de IRA-zaak mede op een recent arrest van dat hof beroepen. Volgens Laumens interpretatie van dat arrest is het niet nodig dat het individuele aandeel van iedere verdachte in een misdrijf wordt aangetoond, als wordt bewezen dat zij een hecht collectief hebben gevormd, dat gericht was op het plegen van een misdrijf.