Omvangrijke organisatie in drugshandel ontmanteld

DEN HAAG, 10 april - Na een onderzoek van ruim twee jaar heeft de politie een organisatie opgerold die zich volgens justitie op grote schaal met de handel in verdovende middelen bezighield.

Op 64 plaatsen in de Randstad hebben honderdzeventig politiemensen uit Den Haag en Rotterdam in een gezamenlijke actie met de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) huiszoeking gedaan. Een arrestatie-team van de politie is twee keer in actie gekomen. Van de tien mensen die werden aangehouden, worden vijf tot de 'harde kern'

van de criminele organisatie gerekend. Ook twee 'financiele experts' en drie vriendinnen van de verdachten gearresteerd.

Uit het onderzoek van de politie bleek dat de bende - die verdacht wordt van geweldsmisdrijven, vermogensdelicten, drugssmokkel en belastingfraude - beschikte over enkele schepen, besloten vennootschappen waarin schepen en beleggingsmaatschappijen waren ondergebracht, twee loodsen in Rotterdam en een garagebox in Maassluis. Via de BV's werd zwart geld naar het buitenland gesluisd, vooral Luxemburg. Ook zou volgens de politie op grote schaal zwart geld in Nederland wit zijn gewassen.

Bij de actie van gisteren werden tien auto's (waaronder twee Rolls Royces), een sleepboot, twee Zodiacs (snelle rubberboten), vier handvuurwapens, 200.000 gulden aan contant geld en 100 kilogram hasj in beslag genomen. Politiewoordvoerder H.van den Berge: “Ze hadden een vaste administratieve kracht en twee fulltime financiele experts in dienst. Je mag dus van een behoorlijk professionele organisatie spreken.” Het bedrijf maakte een winst van vele miljoenen en had een omzet van tientallen miljoenen guldens.

Elf zaken uit het verleden worden met de aangehouden, geheel uit Nederlanders bestaande organisatie in verband gebracht. Het gaat daarbij voornamelijk om hasj-transporten met schepen.

De nu gearresteerde personen hebben zich volgens de politie behalve met hasjhandel ook met de smokkel van cocaine beziggehouden. Er zou sprake zijn van banden met de drie mannen die vorig jaar november in Venlo werden opgepakt toen ze 125 kilo cocaine afnamen van, naar later bleek, drie agenten van het Bundeskriminalamt in Wiesbaden.

Het ging hier om een unieke undercover operatie waarbij de Duitse politie via een speciaal opgericht transportbedrijf 2.000 kilo hasj en 9.000 kilo marihuana importeerde van een drugskartel in Cali. De drie mannen die in Venlo werden opgepakt ze staan op 14 mei terecht in Roermond. Van den Berge: “Tot nu toe wisten de opdrachtgevers steeds buiten schot te blijven en waren alleen de katvangers de pineut.”

Meer arrestaties 'in het tweede echelon' sluit hij niet uit. Van den Berge schat het aantal organisaties in Nederland dat op een vergelijkbaar professionele werkt op 'een tiental'.