Lopers uit Ethiopie in marathon Rotterdam op klinkende munt uit

ROTTERDAM, 10 april - De atleet die bij de Rotterdamse marathon op 21 april in staat is het wereldrecord te verbeteren kan rekenen op een premie van honderdduizend dollar.

De organisatie zit niet in over dat risico. Enerzijds omdat men zich tegen die mogelijkheid heeft verzekerd, anderzijds omdat de samensteller van het deelnemersveld, Jos Hermens, niemand in staat acht om de beste tijd ooit gelopen, 2.06.50, te verbeteren.

Hermens is van mening dat slechts een atleet in de nabije toekomst de prestatie van de Ethiopier Densimo kan verbeteren. Die man, de Mexicaan Barrios, laat de marathon voorlopig links liggen. Wel is hem al regelmatig duidelijke gemaakt dat hij voor zijn debuut op de marathon welkom is. Barrios, houder van het wereldrecord tienduizend meter en van het werelduurrecord, wil niet voor 1993 op die invitatie ingaan. Hermens: “Barrios heeft voor dit jaar het wereldkampioenschap en volgend jaar de Olympische Spelen op het oog met als discipline de tienduizend meter. Daarna is hij 29 jaar en wellicht geinterresseerd in de marathon”.

De reputatie die Rotterdam heeft (door zijn snelle parcours kunnen de lopers opvallen om elders flinke startgelden te vragen) blijkt uit de wereldranglijst. Densimo, ook dit jaar aanwezig, liep in 1988 2.06.50 en is daarmee de snelste ooit. Saleh scoorde toen 2.07.07 en de atleet uit Djibouti staat daarmee tweede. Derde is de Portugees Lopes die Rotterdam in 1985 in 2.07.12 won.

Densimo, 33 jaar oud, is voor de vijfde keer in Rotterdam. Saleh, 34 jaar, kent Nederland eveneens uitstekend. Het lijkt merkwaardig dat zij niet in Londen starten waar op dezelfde dag een marathon is met het predikaat wereldbeker. Vele landen sturen hun beste drietal naar Engeland maar de eer van de wereldbeker is aan Densimo en Saleh niet meer besteed. Ethiopie is geiinteresseerd in klinkende munt en put voor Londen uit een ander rijk arsenaal.

Densimo wordt in Rotterdam te gelde gemaakt. Saleh beslist inmiddels zelf over zijn wedstrijden, nadat hij in zijn loopbaan al in 1985 en in 1987 de strijd om de wereldbeker won. Brons haalde hij in 1988 bij de Olympische Spelen in Seoul. Ook met Robert de Castella trok Hermens een geroutineerde loper aan. De wereldkampioen van 1983 is inmiddels 34 jaar. Acht jaar geleden deed hij Nederland ook aan. Toen eindigde hij voor Lopes, nu gebruikt hij de wedstrijd om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Dat zou zijn vierde startbewijs voor dat evenement worden.

Bekende atleten als dit drietal zijn voor de organisatie nuttig om sponsors te kunnen werven. Zij drukken ook zwaar op het budget van anderhalf miljoen gulden dat voor de lopers beschikbaar is. In Rotterdam wordt gewerkt met startgelden en bonussen voor de geleverde eindtijd. Hermens: “In de contracten is rekening gehouden met de temperatuur waardoor de tijden kunnen worden bijgesteld”.

Hermens voelt niets voor een honorering voor de plaatsing in het eindklassement. Hij gaat uit van het atletenstandpunt dat je zo hard mogelijk wilt lopen. “Je zou anders krijgen dat er rond de vijfendertigste kilometer een spel om de klassering komt. Dat kan het aanzien van een snelle wedstrijd dat je hebt schaden. Vorig jaar zag je het ook. Toen een goeie tijd door de warmte niet haalbaar was ontstond er overleg om toch zo snel mogelijk te finishen en dus goed te verdienen. De bonus die op het startgeld in Rotterdam komt ligt tussen de vijftigduizend en tienduizend dollar. Twee uur acht bij voorbeeld is onder normale omstandigheden goed voor dertigduizend dollar.

Marathondebutant in Rotterdam is de Italiaan Panetta. De 27-jarige wereld- en Europees kampioen steeple komt met een gevolg van zes begeleiders. De technisch-directeur van de Nederlandse atletiekunie Arie Kaufmann verbleekte bij het horen van een groep volgers. In het jaar waarin Tenkate en Nijboer de klassieke afstand met rust laten en hun opvolgers op grote afstand blijven wordt meer en meer duidelijk dat de wereldtop zich van de Nederlandse wegatletiek verwijdert. De KNAU stopt circa honderdtachtigduizend gulden in de wegatletiek en de nationale elite (vijftienhonderd tot drieduizend gulden de man) maakt daar niet zo veel klaar, zodat zij zich louter op haar hoofddoel concentreert als er een marathon is. Veel meer snellen zij van lokale wegwedstrijden naar andere evenementen om via startgelden aan een leuke bijverdienste te komen.

In Rotterdam valt voor de Nederlanders het nationale kampioenschap te verdienen en via een limiet van 2.13 een startbewijs bij het wereldkampioenschap in Japan. Dirks kan het mogelijk halen.

Niet bekend

    • Theo Reitsma