John Updike wint tweede Pulitzer voor Rabbit-reeks

NEW YORK, 10 april - De Amerikaanse schrijver John Updike heeft gisteren de Pulitzer Prize voor fictie gewonnen voor zijn roman Rabbit at Rest, de vierde en vermoedelijk laatste in zijn beroemde reeks over hoofdpersoon Harry 'Rabbit' Angstrom.

De Pulitzer, waaraan een bedrag van drieduizend dollar is verbonden, geldt als de belangrijkste onderscheiding op het gebied van journalistiek en kunst in Amerika.

Al eerder dit jaar kreeg Rabbit at Rest de National Book Critics' Circle Award. In 1982 werd Rabbit is Rich eveneens bekroond. In augustus verschijnt bij Uitgeverij Agathon de Nederlandse vertaling van Rabbit at Rest. Updike zelf bezoekt Nederland in november. Hij heeft dertien romans, tien verhalenbundels, diverse kinderboeken en bundels van poezie en essays op zijn naam staan.

De Pulitzer Prize voor toneel ging naar Neil Simon voor het toneelstuk Lost in Yonkers, dat nu op Broadway speelt. Het gaat over een matriarch en haar invloed op haar (klein)kinderen. Andere stukken van Simon, een van de bekendste toneelschrijvers in Amerika, zijn The Odd Couple, Barefoot in the Park en Brighton Beach Memoirs.

De biografieprijs werd toegekend aan Jackson Pollock: An American Saga, door Steven Naifeh en Gregory White Smith. Naifeh en Smith, die beiden aan Harvard rechten studeerden, hebben samen elf boeken geschreven.

De Pulitzer voor geschiedenis ging naar to A Midwife's Tale: The Life of Martha Ballard, Based on Her Diary, 1785-1812 door Laurel Thatcher Ulrich; winnaar van de poezieprijs was Near Changes van Mona Van Duyn.

De Israelische componist Shulamit Ran, momenteel componist 'in residence' bij het Chicago Symphony Orchestra, kreeg de muziekprijs voor Symphony.

De prijs voor politiek commentaar ging naar Jim Hoagland van de Washington Post voor zijn serie columns over de Golfoorlog en de politieke problemen van Sovjetpresident Mikhail Gorbatsjov. De prijs voor internationale reportage werd gedeeld door Caryle Murphy van de Washington Post, die in Koeweit verbleef kort na de inval van de Irakese troepen, en Serge Schmemann van de New York Times, die over de hereniging van de beide Duitslanden schreef. Deze kranten wonnen dit jaar beide twee Pulitzers. Zij zijn overigens met respectievelijk 63 en 23 Pulitzers de kranten met het hoogste aantal onderscheidingen voor journalistiek van hoog niveau.

De Pulitzer prijzen, die voor de 75ste keer zijn toegekend, zijn ingesteld door de uitgever Joseph Pulitzer; het prijzengeld wordt betaald uit het fonds dat hiervoor oprichtte.