Helft Polen al vertrokken uit Nederland

OLDENZAAL- 'S HEERENBERG, 10 april - Via de grensposten Oldenzaal en 's Heerenberg hebben sinds gistermiddag zo'n vierduizend Polen Nederland weer verlaten. Dat melden woordvoerders van de Koninklijke Marechaussee. Sinds de afschaffing van de visumplicht, zondagavond, waren zo'n achtduizend Polen naar Nederland gekomen. De meesten kwamen om op de Utrechtse automarkt of elders een auto te kopen.

Vooral in Oldenzaal was het tot en met vanmorgen vroeg bijzonder druk.

Naar schatting vijftienhonderd Polen die in Nederland een auto hebben gekocht passeerden bij Oldenzaal met hun aanwinst de grens. De marechaussee hield vijfhonderd van hen aan voor een controle en de (in Polen) noodzakelijke afstempeling van het kentekenbewijs. Er werden twintig boetes a vierhonderd gulden uitgedeeld aan Polen die hun auto niet hadden verzekerd. Aan de grens moesten zij alsnog een verzekering afsluiten.

Bij 's Heerenberg passeerden zo'n honderd Polen met nieuwgekochte auto's de grens. De marechaussee daar heeft bij gebrek aan mankracht geen controles uitgevoerd. De meeste Polen die niet geslaagd zijn op de automarkt keerden met de bussen waarmee zij waren gekomen terug.

Een paar duizend Polen zouden nu nog in Nederland zijn om van een korte vakantie te genieten. “Of om als ze in Utrecht niet geslaagd zijn elders een auto te kopen”, aldus wachtmeester R. Pelger van de grensovergang Oldenzaal. “Ze halen ze tot uit Leeuwarden toe.”