Georgie: geleidelijke verwezenlijking van de onafhankelijkheid

MOSKOU, 10 april - De gisteren uitgeroepen onafhankelijkheid van Georgie houdt niet in dat de republiek zich onmiddellijk afscheidt van de Sovjet-Unie, zoals Litouwen heeft gedaan: het scenario is eerder dat van de andere twee Baltische republieken, Estland en Letland, en komt neer op een geleidelijke afscheiding.

Dat is gisteren duidelijk geworden nadat het Georgische parlement zich unaniem akkoord had verklaard met de onafhankelijkheidsverklaring. Die stemming leidde tot enorm enthousiasme onder de bevolking van de hoofdstad Tbilisi: een grote menigte zong het volkslied en andere Georgische liederen, automobilisten trokken toeterend door de stad en overal werd feest gevierd. President Zviad Gamsachoerdia van Georgie maakte in een toespraak tot het parlement duidelijk dat Georgie zich in fasen van de Sovjet-Unie wil losmaken: “Deze daad van onafhankelijkheid is geen de facto losmaking uit de Unie,” aldus Gamsachoerdia. “De wettige status van de Georgische onafhankelijkheid zal ons in staat stellen onze soevereiniteit geleidelijk te voorzien van werkelijke betekenis en een meer actieve strijd voor de volledige onafhankelijkheid.” Volgens bronnen in Tbilisi hoopt men op korte termijn met Moskou te kunnen praten over de afscheiding van Georgie.

Gamsachoerdia noemde gisteren geen tijdslimiet; hij heeft na zijn aantreden vorig jaar gezegd zijn land binnen vijf jaar onafhankelijk te maken, maar het proces zou kunnen worden versneld als gevolg van de druk die vanuit Moskou wordt uitgeoefend inzake Zuid-Ossetie. Dat autonome gebied verzet zich heftig tegen de Georgische onafhankelijkheid en wil zich bij de Russische republiek aansluiten, reden waarom Tbilisi de autonome status van het gebied heeft opgeheven. President Gorbatsjov is door het Russische volkscongres gevraagd ten gunste van de Osseten in te grijpen. (AP)