Frankfurt zet spurt in voor de 'Eurofed'

FRANKFURT, 10 APRIL. Frankfurt is gisteren onder het motto “Frankfurt, de natuurlijke keuze” begonnen met een campagne om de op te richten Europese centrale bank binnen te halen. Londen, Luxemburg, Parijs en Amsterdam zijn ook in de race voor de 'Eurofed', zoals de bank in Brussels jargon heet.

Frankfurt heeft circa 800.000 mark voor de campagne uitgetrokken. De Amsterdamse burgemeester Van Thijn ziet Frankfurt als de grootste concurrent voor zijn stad, zei hij vorig jaar.

De volgende maand aantredende nieuwe burgemeester van Frankfurt, Andreas von Scholer, wil niet al te hard van stapel lopen. “We willen het publiek eerst enthousiast voor Frankfurt maken en zo iedereen ervan overtuigen dat de stad de beste reputatie heeft en de meeste kans.”

Amsterdam dat de Europese bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) - oftewel de Bank voor Oosteuropa - vorig jaar aan zijn neus voorbij zag gaan en ook al niet de Olympische Spelen van 1992 mag huisvesten, heeft de steun van de Nederlandse regering bij het binnenhalen van de bank. Minister van financien Kok heeft in een brief aan president Duisenberg van De Nederlandsche Bank eind vorige maand verklaard voorstander te zijn van de vestiging van de Eurofed in Amsterdam. Die brief blijkt nu ook te circuleren in Brussel.

Frankfurt biedt de bank de keuze uit twee locaties. “Het gaat om eersteklas plaatsen in het financiele centrum van de stad”, aldus Von Scholer. De burgemeester wees verder op de centrale ligging van Frankfurt in Europa, de zeer goed ontwikkelde infrastructuur van de stad en de nauwe band met de Duitse centrale bank.

Een Europese centrale bank is er echter nog lang niet. De oprichting van de instelling moet plaatshebben in de tweede fase van de totstandkoming van de Europese Monetaire Unie (EMU) die op 1 januari 1994 ingaat en drie jaar duurt. De Duitsers hebben onlangs laten weten dat oprichting van de Eurofed zelfs nog langer op zich kan laten wachten totdat de twaalf economieen van de EG meer naar elkaar zijn gegroeid. (Reuter)