Experiment met dragen van fietshelmen op school Breda

BREDA 10 april - Honderdzestig leerlingen van de Jacintaschool in Breda zijn vanmorgen begonnen aan een experiment van zes weken met het gebruik van fietshelmen. Volgens directeur A.A. Vester van de Jacintaschool is het doel van deze proef vooral om de kleurige, plastic fietshelm populair te maken bij de kinderen.

De resultaten van een soortgelijk experiment in Limburg werden vanmorgen bekendgemaakt door de Rijksuniversiteit Limburg. Daaruit is gebleken dat de kinderen die de helm droegen vaak met het ding geplaagd werden. Toch is die proef succesvol te noemen omdat zij de helm zijn blijven dragen, aldus de universiteit.

Het experiment is een initiatief van het Algemeen Ziekenfonds voor West-Brabant en Zeeland, dat wil nagaan of het dragen van fietshelmen het aantal gevallen van hersen- en hoofdletsel vermindert. Directeur C. Wellhuner van het ziekenfonds zegt dat uit een Europees onderzoek is gebleken dat 30 procent van alle kinderen die bij een fietsongeluk betrokken zijn, hoofdletsel oplopen. In Scandinavie, de Verenigde Staten en Japan is het gebruik van fietshelmen al ingeburgerd.