De Vries wil testplicht alcohol voor werknemers

DEN HAAG, 10 APRIL. Minister De Vries (sociale zaken) staat positief tegenover een wetswijziging die bedrijven in staat stelt werknemers te verplichten een test op het gebruik van alcohol en drugs te ondergaan.

De Vries reageert hiermee op de wens van Esso Nederland. Het bedrijf wil werknemers in bepaalde functies verplichten mee te werken aan tests op het gebruik van alcohol en drugs, maar moest hiervan afzien, omdat dit bij wet verboden is. De minister bereidt nu voor een wetswijziging een adviesaanvraag voor aan de ARBO-raad (arbeidsomstandigheden) en de Stichting van de Arbeid (werkgevers en werknemers).

Woordvoerders van de regeringsfracties PvdA en CDA voelen niets voor een wet die het bedrijven mogelijk maakt werknemers te verplichten zich aan tests te onderwerpen. “Ik zie geen enkel verschil tussen het gebruik van alcohol en drugs, en andere ziektes. Je kunt werknemers ook niet verplicht op longkanker testen”, zegt CDA-Kamerlid A.Lansink. PvdA-woordvoerder J. van Otterloo gaat nog een stap verder: “ Zelfs tegen vrijwillige tests heb ik bezwaren. Dat kan leiden tot een heksenjacht en het levert echt geen gezondere mensen op”. Ook de vakbonden van het FNV keren zich fel tegen de verplichte tests. Zo vindt de vervoersbond FNV de gewone politiecontrole op alcoholgebruik bij vrachtwagenchauffeurs “meer dan voldoende”.

Vorig jaar liet het ministerie van sociale zaken een onderzoek uitvoeren door het Nederlands Instituut voor Preventieve Gezondheidszorg (NIPG-TNO) naar het gebruik van alcohol op het werk.

De Vries trok hieruit de conclusie dat een alcoholverbod en tests op alcohol- en drugsgebruik bij werknemers die in gevaarlijke functies werken aanbeveling verdient.

Een woordvoerster van Esso Nederland zei de alcohol- en drugstests te willen uitvoeren “om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren die schade aan mensen en milieu kunnen aanrichten”. Niet dat er bij Esso zo veel verslaafden zijn, “maar in ons bedrijf wordt veel werk verricht dat per definitie gevaarlijk is. Het maakt onderdeel uit van ons veiligheidsbeleid om te streven naar nul incidenten”.

Met een Belgisch transportbedrijf, dat voor Esso LPG van Rotterdam naar Antwerpen vervoert, is inmiddels afgesproken dat de betrokken chauffers regelmatig op het gebruik van alcohol zullen worden getest.