Bij Michelin in 2 jaar bijna 5000 man weg, verlies groter

PARIJS, 10 APRIL. De Franse bandenfabriek Michelin gaat voor eind volgend jaar 4900 werknemers ontslaan, ofwel 13 procent van het totale personeel in Frankrijk. Het draconische besluit houdt verband met de slechte bedrijfsresultaten. Vorig jaar oktober zei Michelin een verlies van 2,3 miljard francs over 1990 te verwachten, maar in Parijs wordt er rekening mee gehouden dat het verlies - dat volgende week officieel bekend wordt gemaakt - veel hoger zal uitvallen, mogelijk zelfs op vier miljard.

Michelin dat in 1989 nog een winst van 2,2 miljard francs boekte, zal 2400 werknemers ontslaan bij de fabrieken in Clermon-Ferrand, de hoofdzetel van het bedrijf waar het aantal werknemers in acht jaar tijd al is teruggebracht van 30.000 tot 18.000. Bij de buitenlandse vestigingen van het bedrijf zullen 2000 banen verdwijnen, waarvan 900 bij het Amerikaanse Uniroyal Goodrich dat Michelin in 1989 overnam.

De Franse multinational heeft zwaar te lijden van de verminderde produktie en verkoop van auto's. De markt voor 'eerste montage'

(banden voor nieuwe auto's) zakte vorig jaar in Amerika met 11 procent en in Europa met 1,7 procent in (respectievelijk 14 procent en 11,5 procent in de sector vrachtauto's). De eerste maanden van dit jaar hebben geen verbetering te zien gegeven.

Michelin, dat dit jaar drie miljard francs wil investeren in tegenstelling tot acht miljard vorig jaar, heeft naast de tegenvallende conjucturele ontwikkeling te kampen met grote schulden.