Barcelona rekent op de terugkeer van Cruijff

BARCELONA, 10 april - Juventus rekent vanavond in de halve finales van de strijd om de Europese beker voor bekerwinnaars tegen Barcelona op het herstel van Roberto Baggio.

De duurste voetballer van Italie liet het in het afgelopen weekeinde tegen zijn oude club Fiorentina zwaar afweten. Baggio weigerde zelfs een strafschop te nemen. Hij vond de druk te groot in het stadion van zijn voormalige werkgever. De Agostini verving de specialist en miste van elf meter. Juventus verloor (0-1) en zag de achterstand op koploper Sampdoria oplopen tot acht punten.

Coach Manfredi besloot Baggio, vorig seizoen voor bijna 30 miljoen gulden gekocht, te wisselen. “Ik vertrouw er echter op”, zei de trainer, “dat hij tegen Barcelona de ploeg op sleeptouw neemt. Baggio moet maar eens bewijzen met hart en ziel bij ons te horen.” Juventus speelt tegen de club van Johan Cruijff en Ronald Koeman met een versterkt middenveld. Zeer waarschijnlijk wordt Salvatore Schillaci het slachtoffer van de taktische maatregel. De topscorer van de laatste wereldtitelstrijd heeft in de competitie al sinds november geen doelpunt meer gemaakt. “Toto” komt waarschijnlijk wel in actie, als aanvaller Casiraghi niet tijdig is hersteld van een blessure aan zijn knie. Bij Barcelona wordt verwacht dat Cruijff vanavond weer op de bank plaatsneemt.

Inter is gisteren met meer optimisme uit Italie vertrokken. De club van Trapatoni kan vanavond in het toernooi om de UEFA-beker tegen Sporting Lissabon een beroep doen op verdediger Brehme. De Duitse international maakte zaterdag tegen Bari zijn rentree, na enige tijd geblesseerd langs de lijn te hebben gestaan. Het inspireerde de nummer twee van de Serie A tot een monsterscore, 5-1.

AS Roma speelt eveneens in de UEFA-bekerstrijd tegen Brondby, de eerste club uit Denemarken die doordrong tot de laatste vier van een internationaal evenement in het clubvoetbal. Bij de Romeinen keert de nagenoeg fitte middenvelder Giannini waarschijnlijk terug in de ploeg.

De definitieve beslissing daarover wordt vlak voor de wedstrijd genomen.

De verrassende formatie van Morten Olsen, eerder te sterk voor ondermeer Leverkusen en Eintracht Frankfurt, kende een slechte voorbereiding. Tegen Aalborg gaf de ploeg een 2-0 voorsprong weg, 2-2.

Een week eerder werd de bekerwedstrijd tegen dezelfde tegenstander verloren. Dat was voor Brondby de eerste nederlaag sinds een jaar tegen een Deense ploeg.

Bayern Munchen kan in het Europese toernooi voor landskampioenen tegen Rode Ster Belgrado beschikken over Jurgen Kohler. De verdediger bleef zaterdag in de wedstrijd tegen Bochum geblesseerd langs de kant.

Het grootste gevaar voor Bayern wordt verwacht van Darko Pancev, de sensationele topschutter van Rode Ster Belgrado. Pancev is nogal overtuigd van zijn kwaliteiten als topscorer gezien zijn uitspraak: “Ik kan niet dribbelen, ik kan niet pingelen, ik kan niet passen.

Maar ik ben wel de gevaarlijkste aanvaller van Europa. Of eigenlijk: van de wereld. ''

Hij vervolgt: “Er worden mensen geboren om piano te spelen, of om een groot natuurkundige te worden. Ik ben op deze wereld om doelpunten te maken. Het is het enige dat ik kan. Het bevalt me prima zo.”

Pancev is populair, ondanks zijn grote mond. Bij Rode Ster en de nationale ploeg. Zijn trefzekerheid hielp de club uit de hoofdstad aan de titel, een plaats in de halve finales van de Europese strijd en zette Joegoslavie in een riante positie in de kwalificatie-race voor het Europese kampioenschap in Zweden. De aanvaller, volgend seizoen waarschijnlijk spelend voor Fiorentina, maakte in oktober tijdens de interland tegen Oostenrijk eveneens drie doelpunten. Joegoslavie heeft inmiddels vier achtereenvolgende kwalificatie-duels gewonnen.

Olympique Marseille, dat in de andere halve finales van het belangrijkste Europese evenement tegen Spartak Moskou speelt, had afgelopen weekeinde rust voorgeschreven gekregen. De competitie-wedstrijd was uitgesteld. Coach Goethals heeft de eerder weggestuurde Tigana teruggehaald bij de selectie, wegens de blessure van Pardo. De topaanvallers Papin en Waddle, voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de uitschakeling van AC Milan een ronde eerder, zijn beiden hersteld van blessures.

Manchester United (EC bekerwinnaars) mist tegen Legia Warschau aanvoerder Robson. De blessure-gevoelige international is wel fit, maar geschorst. Phelan, die zaterdag in de league-wedstrijd tegen Aston Villa (1-1) uitviel, lijkt voldoende hersteld. Ook Ince en Blackmore zijn na een blessure-periode fit genoeg.

Legia heeft meer problemen. Doelman Szczesny en verdediger Kubicki zijn geschorst, Krzysztof en Latka geblesseerd. (Reuter)