Balletorkest brengt een weee Romeo en Julia

Voorstelling: Romeo en Julia van Serge Prokofjev (muziek) en Rudi van Dantzig (choreografie) door Het Nationale Ballet en het Nederlands Balletorkest. Gezien: 9-4 Danstheater Den Haag. Herhalingen: t-m 13-4 Den Haag; 19 t-m 23-4 Rotterdamse Schouwburg; 6 t-m 13-7 Coliseum Londen. Tv-uitz.: 22-6 NOS Ned. 3.

Nadat Roelof van Driesten, de chef-dirigent van het Nederlands Balletorkest, in Amsterdam de eerste dertien voorstellingen van Romeo en Julia door Het Nationale Ballet dirigeerde, leidt Jac van Steen nog zestien voorstellingen in Den Haag, Rotterdam en Londen. De voorstellingen gisteren en vandaag in Den Haag worden ook door de NOS-tv geregistreerd voor uitzending in juni, ter gelegenheid van het afscheid van artistiek leider Rudi van Dantzig, die de choreografie maakte op de muziek van Prokofjev.

Van Driesten liet in Amsterdam een bijna eenvormig gemoedelijk, tam, saai, slap en zelfs wee aftreksel horen van wat deze enerverende muziek kan zijn. Ook los van het feit dat het in de Haagse akoestiek dankbaarder werken is, blijkt Jac van Steen, de eigen dirigent van Het Nationale Ballet, veel meer begrip te hebben voor deze spannende en theatrale Prokofjev. Wat er bij het Balletorkest nu in de lyrische liefdesscenes aan fraais en fragiels klinkt, contrasteert pregnant met de tragische verwikkelingen: fel, grotesk, schrikwekkend dramatisch en hartverscheurend.

    • Kasper Jansen