Weinig precisie meer bij Zwitserse treinen

BERN, 9 MAART. Behalve vanwege hun koekoeksklokken staan de Zwitsers toch voornamelijk bekend om hun punctualiteit. Maar zoals de koekoeksklokken al jaren op hun retour zijn, zo arriveren de treinen van de Zwitserse Spoorwegen, symbool van burgelijke degelijkheid, steeds vaker te laat. De Spoorwegen vinden de verloederings zelfs zo erg dat ze er met een campagne een eind aan willen maken.

Uit onderzoek is gebleken dat in 1990 acht procent van de Zwitserse treinen niet op tijd reed, dat wil zeggen ten minste zes minuten te laat vertrok of aankwam. Internationaal gezien is dat nog steeds een uitstekende score, maar in voorgaande jaren deden de Zwitserse Spoorwegen het beter. In de jaren zeventig was maar 1 op de 20 treinen te laat.

De Zwitserse Spoorwegen hebben daarom een bonussysteem ingevoerd voor werknemers, die ervoor zorgen dat de treinen stipt zijn. Voortaan zal de punctualiteit van de treinen per regio twee keer per jaar worden gecontroleerd. Werknemers in de regio's met beste scores krijgen een bonus van 30 Zwitserse franken. Ook zullen de reistijden op sommige routes worden aangepast, zodat de treinen onderweg meer speling hebben.