Vrachtauto's uit binnenstad Maastricht

DEN HAAG, 9 APRIL. Maastricht krijgt een overslagcentrum voor vrachtauto's die daardoor uit de binnenstad kunnen worden geweerd. Het ministerie van verkeer en waterstaat hoopt dat dit experiment zodanige resultaten heeft dat ook andere steden tot de bouw van dergelijke 'stadsdistributiecentra' overgaan.

Maastricht is gekozen uit vier steden die voor het experiment waren benaderd (de andere drie waren Arnhem, Groningen en Leiden). De bedoeling is een distributiecentrum te bouwen ten noorden van de binnenstad, tussen de Maas en de rijksweg A2. Vanuit het centrum moeten goederen met kleinere, milieuvriendelijke voertuigen naar winkels en andere bedrijven worden getransporteerd. De gemeente Maastricht zal het plan de komende maanden uitwerken.

Het ministerie hoopt op deze manier vrachtauto's zoveel mogelijk uit binnensteden te weren. Het bureau Coopers & Lybrand heeft in opdracht van het departement de haalbaarheid van distributiecentra onderzocht.

De resultaten hiervan worden binnenkort bekend gemaakt. Vervoersorganisaties schatten dat de kosten van het vervoer naar de steeds vollere binnensteden de laatste jaren met 20 tot 30 procent is gestegen. De bedoeling is dat de distributiecentra op commerciele basis zullen opereren.