Verbond in aanval om standaard voor PC

ROTTERDAM, 9 APRIL. Eenentwintig fabrikanten van computer-hardware en -software gaan samenwerken om een standaard te lanceren voor de volgende generatie microcomputers. Ze hebben vanmiddag in Brussel de vorming bekendgemaakt van een consortium: Advanced Computing Environment. Doel is ervoor te zorgen dat de nieuwe computers gebaseerd zijn op dezelfde microchips en op dezelfde software, zodat ze makkelijk aan elkaar kunnen worden gekoppeld.

Bij communicatie tussen de huidige microcomputers, vooral bij de krachtige 'workstations', vindt regelmatig grote spraakverwarring plaats. Het gevolg is dat veel klanten met te dure en te weinig efficiente informatiesystemen zitten. Daardoor zijn ze minder dan in het verleden geneigd om te investeren in computerapparatuur.

De vorming van het consortium dient niet alleen om de klanten tegemoet te komen, maar is ook een aanval op enkele bedrijven die nu de dienst uitmaken in de markt voor microcomputers. Daarbij gaat het allereerst om IBM, 's werelds grootste computerbedrijf, dat gewend is de hele bedrijfstak zijn standaard op te leggen. In de vuurlinie bevinden zich verder chipfirma Intel die het leeuwedeel van de microprocessoren levert voor de personal computers, en Sun Microsystems, 's werelds grootste fabrikant van workstations.

Het consortium wordt aangevoerd door industriele zwaargewichten als Digital Equipment, 's werelds tweede computerleverancier, Microsoft, de grootste softwareleverancier voor pc's en Compaq, een van de leidende pc-fabrikanten. Deelnemers zijn verder onder andere: Bull, Olivetti, NEC, Sony en Wang.

De leden van het consortium zullen hun workstations bouwen rond de zogenoemde RISC-microchip van het Amerikaanse bedrijfje Mips Computer Systems Inc. RISC staat voor 'reduced instruction set computing', een techniek om de snelheid van een chip te vergroten door de besturingscommando's te versimpelen. De eerste computers, gebaseerd op die nieuwe chip van MIPS, zullen pas over enkele jaren op de markt worden gebracht.

Sun Microsystems, de wereldleider in workstations, maakt zijn eigen RISC-chips. Ook andere fabrikanten als IBM en Hewlett-Packard hebben hun nieuwste workstations op RISC-chips gebaseerd.

Aanvankelijk werden workstations, de meest gevanceerde microcomputers, voornamelijk gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Sinds enkele jaren beginnen ze een steeds belangrijker rol in het bedrijfsleven in te nemen. De markt voor workstations is een van de snelst groeiende deelmarkten in de computerindustrie.