Veel vraag naar uitgevers, voeding op stijgende beurs

ROTTERDAM, 9 APRIL. De koersen op de de Amsterdamse effectenbeurs openden vanmorgen hoger, mede gesteund door het hogere slot van Wall Street. Gevraagd waren vooral de uitgevers, de voedingssector en de financiele fondsen.

AMSTERDAM Vraag vanuit de optiebeurs speelde vanmorgen ook een rol. De aandelenomzetten bewogen zich vanmorgen op het niveau van gisteren, aldus handelaren. De CBS-stemmingsindex was om 13.00 uur vanmiddag een punt hoger op 97,4.

Beurshandelaren beschreven de onderliggende stemming op de effectenbeurs als goed. “Maar we wachten eerst de Amerikaanse inflatiecijfers eind deze week af”, aldus een van hen. Donderdag en vrijdag worden in de VS respectievelijk de index van producentenprijzen en consumentenprijzen gepubliceerd.

Bij de actieve fondsen won Philips tachtig cent op 28,90, na een verlies van 1,30 gulden gisteren. “Een zeepbel die binnenkort wordt doorgeprikt”, zo omschreef een handelaar vanmorgen het koersverloop van het elektronicaconcern.

Uitgever Elsevier, waarvoor verschillende commissionairs een sterk koopadvies geven, werd relatief druk verhandeld. De uitgever won gisteren negentig cent op 84,80 na het nieuws dat het 8,8 procent-belang in Pearson is verkocht. De koers van Elsevier steeg vanmorgen verder met twee gulden op 86,80 gulden. VNU herstelde zich van het koersverlies van gisteren en noteerde 2,10 gulden hoger op 93,40.

Ahold, dat gisteren 2,70 gulden won, noteerde twee dubbeltjes hoger op 86,20. Drankfabrikanten Heineken en Bols wisten flinke winst te boeken.

De handels- en transportonderneming Van Ommeren Ceteco (VOC) daalde licht na het bericht dat de nettowinst is gestegen tot 45,5 miljoen gulden, tegen 37,2 miljoen in 1989. “Het resultaat was in overeenstemming met de verwachtingen en had vrijwel geen invloed op het koersverloop”, aldus een handelaar.

Een ander havenfonds, Pakhoed, zette het herstel van gisteren (een winst van 4,50 op 193 gulden) voort. Het certificaat noteerde rond het middaguur drie gulden hoger op 196,00 gulden. Pakhoed moest vrijdag een forse klap verwerken (min 7,50 gulden). De koers daalde op de verwachting dat het havenfonds dit jaar een “lichte winststijging”

zal boeken, tegen veertig en vijftig procent in voorgaande jaren. Bij de financiele sector was Amev, waarvoor Salomon Brothers een koopadvies geeft, met een winst van 2,80 op 61,40 gulden koploper. De verzekeraar, die op 25 april komt met de jaarcijfers, zal net als Aegon zijn winstpresentatie veranderen om het inzicht in de financiele gang van zaken te verbeteren.

De inschrijving op de certificaten van Internationale Nederlanden Groep (ING) sloot vrijdag. Het in grootte derde fonds van de effectenbeurs heeft nagenoeg alle stukken van de fusiepartners Nationale-Nederlanden en NMB-Postbank aangemeld zien worden. De certificaten ING deden vanmorgen twee dubbeltjes beter op 53,10 gulden.

Grasso's Koninklijke Machinefabrieken (industriele koeltechniek) moest gisteren maar liefst 11,50 gulden op 90,00 gulden prijsgeven.

Vanmorgen noteerde het aandeel onveranderd. Volgens handelaren was er sprake van gering aanbod in een lege markt. Grasso maakte gisteren bekend dat de winst per aandeel vorig jaar is gestegen tot 7,63 gulden per aandeel, tegen 6,86 in 1989, bij een onveranderd dividend van 2,40 gulden.

Dekkingsaankopen stuwden de koersen van de staatsobligaties vanmorgen omhoog, bij geringe omzetten. De eerste tranche van de jongste staatslening klom 19 cent naar 100,15, met een effectief rendement van 8,48 procent. De dollar, die gisteren in Amsterdam sloot op 1,9040 gulden noteerde rond het middaguur licht lager op 1,8910 gulden.

NEW YORK De aandelenkoersen in New York maakten gisteren vrijwel de hele dag pas op de plaats. Pas tegen het slot van de handel kwam een golf van programgestuurde aankopen op gang, die het Dow Jones gemiddelde 22 punten omhoog stuwde naar 2.919 punten.

Sommige Amerikaanse effectenanalisten menen dat na het uitblijven van een renteverlaging door de Fed de aandelenkoersen op Wall Street een dalende lijn zullen inzetten.

LONDEN De koersen in Londen waren vanmorgen verdeeld. Een aanvankelijke winst na het hogere slot op Wall Street smolt gedeeltelijk weg als gevolg van een scherpe koersdaling van Glaxo. De farmaciefabrikant neemt in de VS juridische stappen ter bescherming van een geneesmiddelpatent. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 15,4 punten lager sloot op 2.529,9, stond om 12.30 vanmiddag op een winst van 5,8 punten.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen wonnen bij opening 0,8 procent maar moesten in de loop van ochtend terrein prijsgeven, nadat de stroom kooporders opdroogde. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 6,92 punten verloor op 1.579,95, stond om 12.30 op een winst van 5,4 punten.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen lager. Arbitrage-verkopen drukten de aandelenprijzen. Ook onzekerheid over rentetarieven en wisselkoersen speelde een rol. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 290,26 punten lager op 26.317,39 punten.