v.d. Broek wil 'trojka' VS, EG en Sovjet-Unie

DEN HAAG, 9 april - Er moet een 'trojka' komen van de Verenigde Staten, de EG en de Sovjet-Unie voor een diplomatiek offensief in het Midden-Oosten.

Deze trojka moet een overkoepelende, coordinerende en stimulerende rol spelen en als een soort wijze raadgever fungeren bij onderhandelingen tussen de verschillende partrijen in de regio.

Dat stelde minister Van den Broek (buitenlandse zaken) vanochtend voor in een speech over de 'lessen van de Golf'' voor een vergadering van internationale experts en vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven in Amsterdam. Nederland heeft de Verenigde Staten direct en de Sovjet-Unie op ambtelijk niveau over het idee gepolst. Niet duidelijk is of er veel steun voor het Nederlandse plan bestaat.

Israel zou voorstander zijn van een gezamenlijke aanpak van de EG en de Verenigde Staten. Europese initiatieven alleen worden door Jeruzalem gewantrouwd.

Volgens Van den Broek kan de EG kan de rol van Washington als bemiddelaar in het Midden-Oosten versterken. Ook kunnen de twaalf landen van de EG bij samenwerking met de Sovjet-Unie een coordinerende rol spelen. Iedere partij in deze trojka kan met zijn specifieke achtergrond een belangrijke bijdrage leveren.

Op Buitenlandse Zaken wordt ontkend dat door zo'n nieuw diplomatiek offensief de Verenigde Naties in de wielen zouden worden gereden.

Erkend wordt dat de Verenigde Naties sinds de inval in Koeweit een versterkte rol spelen in het Midden-Oosten. Maar de nieuwe trojka kan een eigen bijdrage leveren.

Van den Broek wil dat de Veiligheidsraad een grotere rol gaat spelen in gevallen van misdrijven tegen de menselijkheid. “Heden ten dage”, aldus de minister, “mogen dictators als Saddam Hussein niet de bescherming genieten van de door de Verenigde Naties gesanctioneerde non-interventieprincipes, terwijl ze misdrijven begaan tegen de mensenlijkheid; onafhankelijk of deze misdrijven nu binnen of buiten hun landsgrenzen plaatsvinden.”