Toeloop Polen maakt politie nerveus

UTRECHT, 9 april - “Sodemieter op, joh”, brult de gehelmde agent nog voordat ook maar een poging kan worden gedaan een vraag te stellen. Met een collega heeft hij de afslag op de A27 naar de Veemarkt in Utrecht zorgvuldig afgezet. De verwachte invasie van Poolse autokopers heeft de politie op dit vroege tijdstip - 5.30 uur - al in een knap nerveuze stemming gebracht.

Even verderop blijkt een Poolse buschauffeur zich niet zo gemakkelijk te laten afwimpelen. De bus uit Kielce stopt in de berm. Mannen doen een plas en steken dan de snelweg over naar de nabijgelegen automarkt.

Op de markt is het al een drukte van belang. In de wijk Tuindorp struikelen krantebezorgers en vroege wandelaars over de vele auto's die via een sluipweg alsnog een plek proberen te veroveren op de lucratieve marktplaats.

Een buschauffeur uit Krakow - “noem me maar Ristow Kowalski” - heeft na een rit van 24 uur net zijn veertig passagiers uitgeladen. Al een keer of vijftig heeft hij de rit naar deze automarkt gemaakt, maar zoveel verkeersmaatregelen als nu heeft hij nog niet eerder gezien.

Het komt hem allemaal overdreven voor. “Visumplicht of geen visumplicht, we hebben nauwelijks meer bussen hoeven in te zetten dan anders”, zegt hij.

Luid lachend laat hij blijken dat hij de vraag of Polen nu ook massaal hier werk komen zoeken, onnozel vindt. “De uurlonen zijn hier veel te laag. In Duitsland verdien je tien mark per uur, hier hooguit een gulden of zeven.” Een landgenoot deelt zijn mening. “Ik kom om geld uit te geven”, zegt hij en haalt ter illustratie een stapeltje marken uit zijn binnenzak.

Een autohandelaar vloekt en tiert omdat de politie al om half zeven besluit geen auto's meer op de markt toe te laten omdat de limiet van 3.000 exemplaren is bereikt. “Er kennen nog zat auto's op”, protesteert hij. “Terwijl ik net zo'n goede zaken verwacht. Vorige week was het namelijk rustig. Het was Pasen en die Polen zijn christelijk dus toen reisden ze niet.”

Een politiewoordvoerder ter plekke zegt dat het “hier al maanden een grote puinhoop is”. De toeloop van de Polen, die volgens hem overigens niet veel groter is dan anders, kan die ellende nauwelijks erger maken.

Volgens de Koninklijke Marechaussee in Oldenzaal zijn de afgelopen 24 uur zo'n 7.000 Polen de grens gepasseerd.

    • Marcel Haenen