Superliga

De 22 belangrijkste profclubs uit Engeland hebben zich uitgesproken voor inkrimping van de league tot 18 verenigingen. De vorming van de zogenaamde Superliga is daardoor vrijwel zeker geworden.

Momenteel bestaat de eerste divisie, de hoogste afdeling van het Engelse voetbal, uit 20 clubs. Volgend seizoen moeten dat er 22 worden. Met ingang van het seizoen '92-'93 dient het totaal te zijn teruggebracht tot 18. Met het inkrimpen van de eerste divisie hoopt de Engelse voetbalbond het spelpeil van de competitie te verbeteren en ruimte te creeren voor het nationale elftal. De FA zal de maatregel in juni officieel moeten bekrachtigen. Inmiddels is het plan op grote weerstand gestuit bij de clubs uit de lagere divisies. Bill Fox, voorzitter van de overkoepelende Football League die in totaal 92 clubs omvat, sprak van een verontrustend voorstel van de voetbalbond.

“Ik vind het niet acceptabel dat de eerste divisie boven de Football League zou uitstijgen. Als clubs zich willen loskoppelen dan zullen ze de consequenties voor lief moeten nemen”, doelde Fox op een mogelijke weigering van de Football League om afvallige clubs in een later stadium weer toe te laten. Vooralsnog hoopt de Football League de plannen van de voetbalbond te kunnen dwarsbomen door te wijzen op de reglementen. Daarin staat onder meer dat clubs drie jaar de tijd moeten hebben om in te kunnen spelen op wijzigingen die door de bond worden doorgevoerd.