RTL4 vraagt mogelijk in Nederland vergunning

DEN HAAG, 9 april - De commerciele tv-zender RTL4 heeft het ministerie van WVC laten weten dat de Luxemburgse zender overweegt een Nederlandse zendvergunning aan te vragen. Een definitieve bslissing wordt pas genomen als in de Tweede Kamer het wetsvoorstel is behandeld dat de invoering van commerciele omroep op de kabel regelt.

Bestuursvoorzitter J. Brentjens van uitgeverij VNU maakte dat gisteren bekend. VNU heeft evenals uitgeverij Elsevier sinds begin 1990 een aandeel van 19 procent in RTL4. Brentjens is van mening dat een Nederlandse uitstraling van RTL4 goed zou zijn voor het imago van de populaire zender. Een woordvoerder van RTL4 onderstreept dat in de aandeelhoudersvergadering van RTL nog niet is besloten in Nederland een zendvergunning aan te vragen.

Het wetsvoorstel, dat volgende week in de Tweede Kamer wordt behandeld, maakt commerciele omroep via de kabel mogelijk. Brentjens waarschuwde voor concurrentievervalsing door publieke omroepen. Over een mogelijke overstap van Veronica en TROS wordt nu openlijk gespeculeerd. Volgens Brentjens ontstaat oneigenlijke concurrentie als deze omroepen met hun gehele, uit overheidsmiddelen gesubsidieerde infrastructuur en goodwill van naamsbekendheid, gratis de overstap naar de commerciele omroep kunnen maken. Ze hebben dan een de beschikking over een netwerk dat het hele land beslaat. RTL4 moet het op de kabel doen met een bereik van ongeveer 80 procent van alle huishoudens. De VNU zal naar de rechter stappen als Veronica en TROS met “een cadeau” het publieke bestel mogen verlaten.

Naast de uitgevers is RTL4 in handen van Philips (2 procent), de Luxemburgse moedermaatschappij CLT (35 procent), de Luxemburgse beleggingsmaatschappij Etudes et Projects (5 procent), de Luxemburgse investeringsbank SNCI (10 procent) en Clinvest & Euro-Clinvest (van Credit Lyonnais, met 10 procent).