Premier van Albanie doet nieuw beroep op oppositie

TIRANA, 9 april - Premier Fatos Nano van Albanie wil de oppositie vragen “experts” te leveren voor een nieuwe regering. Alleen een “regering van deskundigen” kan volgens Nano een eind maken aan de politieke onrust en aan de diepe economische crisis in Albanie.

De premier zei dat gisteren tegen journalisten, enkele uren nadat de uitslag van de tweede ronde van de parlementsverkiezingen duidelijk had gemaakt dat de regerende communisten over een tweederde meerderheid in het Albanese parlement beschikken en de oppositie zelfs niet nodig hebben voor belangrijke grondwetswijzigingen.

Niettemin wil Nano de oppositie betrekken bij het bestuur van Albanie. “De mensen zijn moe van het onnodige politieke debat. Wat ze nu nodig hebben is goede werkomstandigheden en een beter leven,” aldus de premier. Namens de oppositionele Democratische Partij is een aantal “goede deskundigen” in het parlement gekozen, zo stelde hij. “We moeten met de politieke krachten in het parlement samenwerken vanuit het standpunt dat de beste expert voor een bepaald probleem de portefeuille moet krijgen.”

De Democratische Partij heeft voor de verkiezingen een coalitie met de communisten van de hand gewezen. Op het aanbod van Nano van gisteren is nog niet door de oppositie gereageerd. Naar verwachting zal Nano vrijwel zeker op korte termijn van president Ramiz Alia de opdracht krijgen een nieuwe regering te vormen. Het nieuwgekozen parlement komt op 15 april voor het eerst bijeen.

De leider van de Democratische Partij, Sali Berisha, zei gisteren dat de oppositie in het parlement zal aantonen dat de communisten de verkiezingen hebben “gemanipuleerd”. De partij, aldus Berisha, “gebruikt elk stalinistisch middel” om aan de macht te blijven. “Ze doden mensen, ze organiseren politieke moorden, ze oefenen een rode terreur uit,” aldus Berisha, kennelijk doelend op de schietpartij van vorige week dinsdag in Shkoder, waar vier mensen om het leven kwamen toen ze vanuit het plaatselijk hoofdkwartier van de communistische partij werden beschoten. (Reuter)