Politiebond: bijscholing in wapengebruik

DEN HAAG, 9 april - De Algemene Nederlandse Politie Vereniging (ANPV) vindt, in tegenstelling tot de Algemeen Christelijke- en de Nederlandse Politiebond, dat de geweldsinstructie voor politieagenten niet verruimd moet worden. De ANPV ziet meer in regelmatige bijscholing van agenten om incidenten met vuurwapens te voorkomen.

De ANPV heeft dit standpunt geformuleerd naar aanleiding van het incident waarbij twee agenten door een Ghanese man met het dienstpistool van een van hen werden neergeschoten.

Volgens ANPV-voorzitter J. Kolkman wordt te weinig gebruik gemaakt van de bestaande en goede opleidingen met betrekking tot vuurwapengevaarlijke situaties, benaderingstechnieken van gevaarlijke verdachten en aanhoudingstechnieken. Dat komt volgens hem door werkdruk en personeelstekort.

De ANPV-voorzitter meent dat de overheid prioriteiten moet stellen. “Het bijhouden van vaardigheden behoort tot de eigen verantwoordelijkheid van de politiefunctionaris. Als blijkt dat dat te weinig gebeurt zou je kunnen denken aan het verplicht stellen van een jaarlijkse test. Waar dan ook een sanctie aan verbonden kan worden.”

De ANPV zal morgen, tijdens overleg met de ministeries van binnenlandse zaken en justitie, pleiten voor meer frequente bijscholing.