Onderzoek HSA naar verbetering efficiency

HENGELO, 9 APRIL. De directie van Hollandse Signaal Apparaten (HSA) in Hengelo heeft het onderzoeksbureau Maynard opdracht gegeven studie te doen naar de manier waarop het bedrijf de doelmatigheid van de bedrijfsvoering kan verbeteren.

Maynard moet ook onderzoeken of HSA zich in de toekomst meer moet beperken tot 'kernactiviteiten'. Het onderzoeksbureau moet 1 juli verslag uitbrengen. De directie van HSA zal na de zomer beslissen over de maatregelen die door Maynard worden voorgesteld. Een woordvoerder van HSA heeft dat vanmorgen bekend gemaakt.

De woordvoerder ontkent ten stelligste dat als gevolg van het onderzoek nog meer arbeidsplaatsen bij de Hengelose onderneming zullen verdwijnen, dan in overleg met de vakbonden al overeengekomen was.

HSA - een vroegere Philips-dochter en nu onderdeel van het Franse concern Thomson-CSA - werkt voornamelijk voor de defensiemarkt. Het bedrijf maakt slechte tijden door. De komende vier jaar moeten 1.500 van de 5.000 banen verdwijnen: nog in dit jaar 900 en de komende drie jaar 600, voornamelijk te realiseren door verbeteringen in de doelmatigheid. Het is de bedoeling deze sanering zonder gedwongen ontslagen uit te voeren.

Volgens de woordvoerder van HSA wordt het onderzoek van Maynard gedaan in het kader van deze aanpassingen. “Er wordt niet getornd aan het getal van 1.500 banen.” Door het verminderen van de produktiekosten verwacht HSA beter te kunnen concurreren op de krimpende markt voor defensie-apparatuur.

Bestuurder W. Nattekaas van de industriebond CNV heeft de directie van HSA een brief geschreven waarin hij opheldering vraagt over het onderzoek van Maynard, waarover hij in het HSA-personeelsblad moest lezen en dat naar zijn zeggen voor nieuwe ongerustheid onder het personeel heeft gezorgd. Het was Nattekaas niet duidelijk, zo liet hij vanmorgen weten, of het nu aangekondigde onderzoek van Maynard tot een nieuwe bezuinigingsoperatie zou leiden bij HSA.