Malafide bemiddelaars effectenmarkt

DEN HAAG, 9 APRIL. Het ministerie van financien heeft gisteren gewaarschuwdvoor negen Duitse bedrijven die zonder toestemming van het ministerie bemiddelen op de Nederlandse effectenmarkt.

Deze toestemming wordt geeist in de Wet Effectenhandel. Het ministerie van financien mag bepaalde bedrijven vrijstellen of ontheffen van de Wet Effectenhandel. “Bij de negen Duitse bedrijven is zo'n uitzondering of vrijstelling niet van toepassing”, aldus een woordvoerder van Financien.

Niet bekend

Het gaat om de volgende bedrijven: H.B. Management GmbH en K.S. Management GmbH (beide uit Bad Bentheim), Sota GmbH (Vreden), Security Independent Management GmbH, Global Invest Introducing GmbH en Freevast Account Management GmbH (allen uit Dusseldorf), First Finance Commodity Brokerage (Hamburg), Florenta Trading GmbH (Emmerich) en Columbia Investments Ltd. (Wachtendonk).

Van de laatste drie bedrijven is bekend dat zij in strijd met de voorschriften van Financien bemiddeld hebben op de Nederlandse effectenmarkt. Financien heeft tot nu toe geen aanwijzingen dat deze bedrijven zich nu wel aan de regels houden.

Het ministerie kan weinig doen aan deze bedrijven. “Het zijn tamelijke ongrijpbaar firma's, omdat ze mensen vaak telefonisch benaderen. De mensen die ze bellen zijn meestal mensen in de vrije beroepen met weinig verstand van de effectenhandel”, aldus een woordvoerder. Financien adviseert personen om goed op te letten bij bemiddelaars die hun diensten aanbieden op het gebied van de effectenhandel.