Kroatie kondigt optreden aan tegen opstandige Serviers

ZAGREB, 9 april - De Kroatische autoriteiten zullen “binnen niet al te lange tijd” optreden tegen de opstandige Serviers in de Kroatische stad Knin, die hun aansluiting bij de deelrepubliek Servie hebben afgekondigd.

Dat heeft de Kroatische president, Franjo Tudjman, gisteren verklaard.

Volgens Tudjman beschikt Kroatie over toezeggingen van het leger dat het niet tegen zo'n ingrijpen zal optreden.

Luidruchtige demonstranten in de Kroatische hoofdstad Zagreb verhinderden inmiddels gisteren het begin van een proces in het plaatselijke militair gerechtshof tegen de Kroatische minister van defensie en zeven andere Kroaten, die worden beschuldigd van illegale wapenimport en 'gewapende rebellie'. De minister zelf was niet aanwezig: hij houdt zich, bewaakt door de Kroatische politie, voor het leger schuil. De federale legerleiding heeft geprotesteerd tegen de gebrekkige bescherming van het gerechtsgebouw door de Kroatische politie. De demonstranten vernielden enkele ruiten van het gebouw en maakten door geluidsoverlast de zitting onmogelijk.

Een ingrijpen van het leger tegen in Kroatie, waarvoor eind vorige maand al werd gevreesd nadat de Kroatische politie het natuurpark Plitvice op opstandige Serviers had heroverd, wordt volgens Tudjman nu niet meer verwacht. Mario Nobilo, een van Tudjmans adviseurs, zei dat een ingrijpen in Knin “voor de deur staat”. De toestand zou onhoudbaar zijn geworden door de voortdurende barricades en de toenemende bewapening van de opstandige Serviers, en ook omdat de bewoners van Kroatische dorpen in de omgeving ertoe overgaan gijzelaars vast te houden.