Jakarta: 5 jaar cel voor belediging van islam

JAKARTA, 9 april - De hoofdredacteur van het Indonesische weekblad Monitor, Arswendo Atmowiloto, is gisteren tot een gevangenisstraf van vijf jaar veroordeeld wegens godslastering. Het blad had in oktober vorig jaar een populariteitspeiling gepubliceerd waarin ook de profeet Mohammed was opgenomen; de grondlegger van de islam kwam pas op de elfde plaats. Dat schoot veel moslims, evenals de autoriteiten, in het verkeerde keelgat.

Publicatie van de peiling leidde vorig jaar tot een storm van verontwaardiging onder fundamentalistische moslims - 90 procent van de 180 miljoen inwoners van Indonesie is islamitisch - die het gebouw van Monitor belaagden. De profeet Mohammed kwam in het lijstje ruim na president Soeharto, de Iraakse leider Saddam Hussein en acht anderen onder wie Arswendo, een katholiek. De autoriteiten besloten Monitor, een tot dan toe populair boulevardblad, te verbieden en de hoofdredacteur te arresteren.

De straf die Arswendo tegen zich hoorde uitspreken is de hoogste die staat op blasfemie in Indonesie, maar fundamentalisten menen dat Arswendo nog te genadig is behandeld. “Hij is net zo erg als Salman Rushdie”, aldus Ferry Mursidan, voorzitter van de Indonesische Associatie van Moslim-studenten.

Journalisten in Indonesie hebben daarentegen verontwaardigd gereageerd op de veroordeling, die ze veel te zwaar vinden. Arswendo, die zich naderhand verontschuldigde voor de publicatie van de peiling, is al zwaar genoeg gestraft met het verbod van zijn blad, vinden journalisten in Jakarta die vrezen dat de uitspraak ook het voorzichtige begin van persvrijheid weer teniet zal doen. (AP, Reuter)