Invallen bij 5 staalconcerns

ROTTERDAM, 9 APRIL. De Europese Commissie heeft invallen laten doen in de hoofdkantoren van vijf belangrijke Europese staalproducenten, omdat zij de bedrijven verdenkt van illegale kartelvorming. Een woordvoerder van de Commissie heeft dit gisteren in Brussel bekendgemaakt.

Het gaat om de bedrijven British Steel (Groot-Brittannie), Usinor Sacilor (Frankrijk), Peine-Salzgitter (Duitsland), Arbed (Luxemburg), Insidesa (Spanje) en Ilva (Italie). Hoogovens behoort volgens een woordvoerder niet tot de onderzochte ondernemingen.

Volgens de EG-woordvoerder betreft het onderzoek de staalconstructie-sector. De Europese Commissie heeft de bevoegdheid hoge boetes op te leggen tot maximaal tien procent van de jaaromzet.

De woordvoerder zei dat het te vroeg is conclusies te trekken omdat het onderzoek naar de staalondernemingen nog loopt.

Vorig jaar veroordeelde de Europese Commissie de chemieconcerns Solvay (Belgie) en ICI (Groot-Brittannie) tot respectievelijk 70 miljoen en 39 miljoen gulden wegens ongeoorloofde kartelvorming. Het Duitse staalbedrijf Baustahlgewerbe kreeg in 1988 een boete van 5,5 miljoen dollar.