In beroep zestien jaar gevangenis geeist in IJmuidense coke-zaak

AMSTERDAM, 9 april - De hoofdverdachte in de grootste cocainesmokkel ooit in Europa ontdekt, de 37-jarige Haarlemmer G.D., heeft gisteren in hoger beroep voor het Amsterdams gerechtshof zestien jaar gevangenisstraf tegen zich horen eisen. De rechtbank in Haarlem veroordeelde de man eerder tot dertien jaar.

Advocaat-generaal mr. R. Manschot noemde D. “de grote man in Nederland” in de supersmokkel die bekend staat als de IJmuidense cocainezaak. Hij was volgens de advocaat-generaal betrokken bij “niets ontziende, georganiseerde misdaad met een laakbare mentaliteit ten opzichte van de rechtsorde”.

De man werd op 28 februari 1990 betrapt bij het uitpakken van 2.658 kilo cocaine verstopt in vaten diepgevroren passievruchtensap. De drugs hadden een straatwaarde van meer dan 250 miljoen gulden. Eerder werden in deze zaak vijf Colombianen en drie Nederlanders veroordeeld.

De 50-jarige H.R. uit Zandvoort die eerder door de rechtbank in Haarlem op vrije voeten werd gesteld, is gisteren tijdens het proces op last van het hof gearresteerd op verdenking van meineed. De man trad op als getuige in de zaak maar legde een vermeende valse verklaring af. Hij zal zich nu, behalve voor zijn betrokkenheid als importeur van de vruchtensappen bij het gerechtshof, ook bij de rechter moeten verantwoorden voor meineed.

Tegen een 39-jarige Colombiaan R.G.L. eiste de advocaat-generaal zestien jaar gevangenisstraf. De man heeft volgens Manschot een leidinggevende rol gespeeld bij de invoer van de partij cocaine per schip vanuit Colombia. De Colombiaan maakte tijdens de marathonzitting van bijna twaalf uur gebruik van zijn zwijgrecht. Hij werd door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens zijn betrokkenheid in de zaak.

Een 47-jarige vrouw uit Haarlem hoorde een gevangenisstraf van veertien jaar tegen zich eisen wegens haar aandeel in de zaak. Door de rechtbank in Haarlem was zij eerder tot elf jaar cel veroordeeld. Zij zou samen met G.D. een bedrijfje hebben geleid dat de 'vruchtensappen'

zou herverpakken en doorverkopen.