'Het zijn allemaal patsertjes, laten ze eens wat presteren'

AMSTERDAM, 9 april - The day after the night before hebben de 'ouwe getrouwen' van Ajax heel wat gesprekstof. De vaste bezoekers van de trainingen op het complex in de Watergraafsmeer raken niet uitgepraat over de emotionele topper PSV-Ajax. Vooral Ron Willems moet het ontgelden. Hij had immers 2-0 op z'n schoen en dan was de dramatische wending in de wedstrijd wellicht uitgebleven. “Het ligt aan het bestuur. Dat is er alleen voor het stadion en niet voor de vereniging”, zegt een supporter.

“Ajax moet investeren, net als FC Barcelano”, meent een spraakzame dame die net is gearriveerd. Ze heeft wel wat weg van Diana, de nieuwe vriendin van Aad van der Naad in Keek op de Week. Ze is vanochtend uitgeschoten met de lipstick die dan ook fraai kleurt op haar tanden.

“Ach, zij is helemaal mesjokke van Cruijff”, neemt een grijze man haar niet al te serieus. Naar aanleiding van de rode kaart van Roy vormt vervolgens de patatgeneratie van Ajax mikpunt van kritiek. “Het zijn allemaal kleine patsertjes, meneer. Laten ze eens wat presteren”, verkondigt de man opgewonden.

Ondertussen slaat assistent-trainer Bobby Haarms het tafereel lachend gade. Hij oefent met de reserves Silooy, Van der Sar en Kreek. Het basisteam doet wat rek- en strekoefeningen in de zaal. Haarms, boezemvriend van Beenhakker en sinds mensenheugenis werkzaam in De Meer: “Het is eeuwig stress bij Ajax. Maar daar ben ik mee opgegroeid. Wij moeten altijd winnen. Bij een gelijkspel wordt er al meteen gepraat. Voor Ajax-begrippen gaat het nu zelfs heel slecht.”

Bij tante Sien in het spelershome druppelen na de training de Ajacieden binnen. Letterlijk, want de hoofden zijn nog kletsnat van de douche. Danny Blind moet niet lang hebben geslapen. Hij heeft de wedstrijd op de video nog eens integraal afgedraaid. “Ik heb zitten klokken”, vertelt hij onder het verorberen van een vorstelijke bami.

“In totaal was er 1.55 minuten aan oponthoud in de eerste helft. Maar Houben liet ruim drie minuten doorspelen. Absurd natuurlijk. Ondanks de emoties was het ook een kolderieke vertoning. Een keer liet Houben al z'n kaarten op het veld vallen, dan weer schoot de fluit uit z'n mond in het gras. De schaduwzijde is echter dat we de titel wel kunnen vergeten. Groningen-PSV komt op de voorlaatste competitiedag voor ons te laat.”

Jan Wouters is minder spraakzaam. “Ik heb geen trek om te praten, anders maak ik me misschien weer kwaad”, zegt de doelpuntenmaker die door een wonder aan een rode kaart is ontsnapt. Voor handtastelijkheden en voortdurend verbaal geweld aan het adres van arbiter Houben kreeg hij slechts geel. Dat Wouters later een tweede gele kaart en dus rood bespaard bleef, dankte de Ajacied aan het feit dat Houben hem een dergelijke afgang wilde besparen. “Wouters kon zijn emoties niet in bedwang houden. Uit tactisch oogpunt heb ik hem de hand boven het hoofd gehouden”, verklaarde de Limburgse scheidsrechter later.

Bryan Roy werd met zijn rode kaart heel wat zwaarder bestraft. De linksbuiten lijkt de grootste klap enigszins te boven, maar hij is dan ook van de patatgeneratie. Roy, terwijl hij razendsnel een yoghurtje wegwerkt: “Ik reageerde zo gefrustreerd door een samenloop van omstandigheden. Ik was nog nooit uit het veld gestuurd. Ik doe geen vlieg kwaad, ik ben een lieve jongen in de wedstrijd. Nadat De Jong mij blokkeerde verwachtte ik een vrije trap. Ik raakte hem daarna niet hard. Er waren in de wedstrijd wel zwaardere overtredingen die helemaal niet bestraft werden. Als ik mijn benen niet voortdurend had ingetrokken zou ik ze beide hebben gebroken.”

Leo Beenhakker is zoals altijd niet te beroerd een persconferentie te beleggen. De technisch directeur ontkent in alle toonaarden dat hij een gesprek heeft gevoerd met Wim Kieft, zoals een ochtendblad meldt.

Er is echter wel degelijk contact geweest met de speler van het nagenoeg failliete Bordeaux. Maar volgens penningmeester Arie van Os gaat het om een mission impossible. “Ik zie het niet zitten. Kieft kan aan het einde van het seizoen misschien wel voor een zacht prijsje weg, maar andere Zuideuropese clubs zullen hem een salaris bieden waaraan wij niet kunnen tippen.”

Beenhakker en Haarms hopen echter op het Ajax-hart van Kieft. Met het aantrekken van de international denken ze twee vliegen in een klap te vangen. Enerzijds is hij de juiste man om het spitsenprobleem op te lossen, dat Ajax met name in de lucht heeft. Anderzijds kan hij leiding geven aan de te lakse jeugdspelers in de selectie. Want de woede van Wouters en Blind richtte zich zondag indirect ook tegen de patatgeneratie.

    • Erik Oudshoorn