Hachette bevriest belang Irak

PARIJS, 9 APRIL. Hachette bevriest het belang van 8,43 procent dat Iraakse beleggers in het Franse mediaconcern hebben. De maatregel heeft betrekking op de aandelen die eigendom zijn van de Zwitserse houdstermaatschappij Montana Management. Hachette zei maandag te handelen krachtens de resoluties van de Verenigde Naties van augustus vorig jaar. Die gebieden de VN-lidstaten de Iraakse activa te bevriezen.

Montana Management is gevestigd in Geneve en staat geregistreerd in Panama. Vorige maand voerden Amerikaanse onderzoekers van het particuliere bureau Kroll Associates aan dat Montana Iraaks eigendom is en wordt gecontroleerd door medewerkers van de Iraakse president Saddam Hussein.

Het belang van Montana in Hachette heeft een waarde van omgerekend circa 120 miljoen gulden. Bevriezing betekent volgens Hachette dat Montana niets met haar belang kan doen en ook geen dividend kan ontvangen. Hachette is bereid, indien noodzakelijk, het belang terug te kopen. (Rtr-DPA)