Georgie roept zijn onafhankelijkheid uit

MOSKOU, 9 april - De Sovjet-republiek Georgie heeft zich vandaag onafhankelijk verklaard. Volgens president Zviad Gamsachoerdia betekent dat nog geen “de facto afscheiding van Georgie van de Sovjet-Unie”, maar wat het wel betekent, was vanochtend nog niet duidelijk.

Het Georgische parlement heeft vanochtend unaniem zijn goedkeuring gehecht aan een decreet van president Gamsachoerdia waarin “ten overstaan van de hele wereld de staatkundige onafhankelijkheid van Georgie” wordt afgekondigd. Na de stemming kreeg de president een langdurige staande ovatie en brak op straat in de hoofdstad Tbilisi feestgedruis los.

Het tijdstip van de Georgische onafhankelijkheidsverklaring is niet willekeurig gekozen. Een grote meerderheid van de Georgiers heeft zich eind maart in een referendum uitgesproken voor onafhankelijkheid “langs de lijnen van de onafhankelijkheidsverklaring van 1918”.

Verder wordt vandaag in Tbilisi herdacht hoe precies twee jaar geleden Sovjet-troepen optraden tegen vreedzaam betogende nationalisten.

Daarbij werden twintig demonstranten gedood. De Georgische leiding staat onder zware druk van Moskou in verband met de toestand in Ossetie, het autonome gebied in Georgie dat het gezag van Tbilisi niet erkent en zich bij de Russische republiek wil aansluiten. Bij gewelddadige confrontaties tussen Georgiers en Osseten zijn dit jaar al meer dan vijftig mensen gedood. Het Sovjet-parlement heeft de Georgische regering vorige week opgedragen een eind aan het geweld te maken. (Reuter)