DILLE-MILJONAIR

Bij de huidige voedselproblemen in Moskou valt er een aardige roebel te verdienen.

Een paar slimmerikken hebben een 'dille-zaak' opgezet. Op een stukje grond buiten Moskou wordt ijverig dille, een veel gebruikt kruid in de Russische keuken, gekweekt, die vervolgens op enkele prive-markten in de stad wordt verkocht. Deze handel loopt zo goed dat de dille-miljonairs inmiddels drie oude Lada's hebben rondrijden die de kruiden razendsnel daar brengen waar de vraag groot is en de prijs die betaald wordt hoog.

Een recept voor een Russische bietensla met dille. Wie het echt op z'n Russisch wil klaarmaken doet als volgt.

Neem:

1000 g ongekookte, niet te grote, bieten 1-4 l wijnazijn 100 g suiker 1-8 l water dille zout, versgemalen peper

Verwarm de oven voor op 190 C. Wikkel de bieten, die bij voorkeur van gelijke grootte moeten zijn, in aluminiumfolie en laat ze in ongeveer een uur in de oven gaar worden. Brang het water, de azijn en suiker aan de kook. Laat deze marinade afkoelen. Laat de gare bieten even afkoelen zodat de schil erafgehaald kan worden. Snijd de bieten in blokjes en giet er de marinade overheen. Breng de bieten op smaak met peper en zout. Laat de bieten 24 uur op een koele plaats in deze marinade staan. Strooi er royaal fijngehakte dille over. Serveer bij deze salade bijvoorbeeld plakken - koude - gekookte rundertong en een sausje van zure room en mierikswortel.

    • Anne Scheepmaker