Canada en Mexico willen handelsblok

OTTOWA, 9 APRIL. Canada en Mexico willen zo snel mogelijk een vrijhandelszone in Noord-Amerika. De Mexicaanse president Carlos Salinas de Gortari en de Canades premier Brian Mulroney hebben dat gisteren in Ottowa bekendgemaakt. Een uitgebreid handelsblok is volgens beide regeringsleiders noodzakelijk om op mondiaal niveau te kunnen blijven concurreren.

Salinas, die Ottowa bezocht nadat hij zondag met de Amerikaanse president George Bush over de plannen voor een vrijhandelszone overlegde, zei eerder op de dag dat een vrijhandelsakkoord Canada, de Verenigde Staten en Mexico zou kunnen helpen in de concurrentiestrijd tegen Europa en het Verre Oosten.

Canada en de VS hebben al een vrijhandelsakkoord, dat de invoerbelemmeringen tussen de beide landen aanzienlijk heeft beperkt.

De plannen om de handelsbeperkingen binnen Noord-Amerika tot een minimum te reduceren, kunnen nog worden vertraagd als het Amerikaanse Congres dwars gaat liggen. Het Congres moet op 1 juni goedkeuring verlenen aan maatregelen die het overleg over een vrijhandelszone bespoedigen.

De Canadese premier Mulroney zei in een persconferentie na afloop van het overleg met Salinas dat “sommige reactionaire en protectionistische elementen in het Amerikaanse Congres en in het Canadese parlement voor vertraging kunnen zorgen”. Canadese oppositieleiders hebben al laten weten dat een akkoord met Mexico de werkgelegenheid in Canada niet negatief mag beinvloeden. (Reuter)