Amateur Rolf Muntz actief in centrum Amerikaanse golf

ROTTERDAM, 9 april - Het Nederlandse golfseizoen begint dit jaar in de Verenigde Staten. De 21-jarige Rolf Muntz speelt van donderdag tot en met zondag op de US-Masters in Augusta (Georgia) met topgolfers als Olazabal, Langer, Strange, Norman, Woosnam en Faldo. Muntz kreeg de eervolle uitnodiging deel te nemen na zijn overwinning in het Brits amateurkampioenschap vorig jaar. Om die reden was hij ook al actief bij het Brits Open op de Old Course in St. Andrews.

De Augusta Golf and Country Club is het centrum van het Amerikaanse golf. De 240 mannelijke leden mogen slechts drie keer per jaar een ronde afwerken op de baan die qua architectuur een van de fraaiste courses is. Muntz was twee weken geleden bij zijn aankomst in Augusta zichtbaar onder de indruk van het decor. Als amateur kreeg hij een kamer op de golfclub. De professionals huizen in dure hotelkamers.

Muntz nam zijn clubcoach bij Toxandria, Ray Leach, mee als caddy om de periode voor de Masters veel te kunnen oefenen.

Bij zijn laatste training in Nederland, op Purmerend, vestigde hij een persoonlijk record over vier ronden: 290 slagen (76-69-75-70), twee slagen boven par. Purmerend is evenwel geen Augusta. Muntz zal nog aanzienlijk beter moeten spelen wil hij de 'cut' halen om de laatste twee dagen nog mee te kunnen doen.

De verwachtingen zijn niet hoog gespannen. Muntz is een van de grootste talenten die Nederland heeft voortgebracht. Zijn zege in de Britse amateurtitelstrijd was een unieke prestatie, maar hij heeft die vorm in de rest van het vorige seizoen niet meer geevenaard. “Mijn leven veranderde van de ene dag op de andere. Ik ben geen moment meer mezelf geweest. Het was een gekkenhuis.”

Muntz kwam aan zijn studie psychologie niet meer toe. Hij speelde op drie continenten met spelers als Palmer, Player, Nicklaus en Faldo, maar had tussen het reizen door geen tijd voor bezinning. Ook het trainen schoot er grotendeels bij in. Zijn prestaties in het wereldkampioenschap landenteams vielen dan ook tegen. Mogelijk had er voor Vogel, Ruts, Lovey en Muntz meer ingezeten dan de twaalfde plaats.

In het najaar ging Muntz zichtbaar gebukt onder de druk die hem werd opgelegd. “Men verwachtte veel van mij. Ik heb ook overal ja op gezegd. Ik voelde me moreel verplicht, ik wilde het thuisfront niet teleurstellen. Het was echter geen doen.” In de winter heeft Muntz de ervaringen kunnen verwerken en zich weten te prepareren op de US-Masters. In zijn eerste toernooi, het Spaanse amateurkampioenschap, drong hij als enige Nederlander door tot de eindronde.

Door onder andere het succes van Rolf Muntz heeft Nederland op amateurniveau aansluiting gevonden bij Europees en wereldniveau. Er is thans een vrij brede nationale top. Muntz heeft in eigen land in Lovey, Vogel, Ruts, Van den Berg en Boysen spelers van zijn niveau. De laatste twee worden dit jaar zeventien. Van den Berg baarde rond de jaarwisseling opzien door tweede te worden in de Orange Bowl, het jeugdwereldkampioenschap in Florida.

De profs liggen verder achter. Van der Velde, Bos, Smits van Waesberghe, Steenkamer en Timmermans proberen een plaats te veroveren op de Europese Tour, maar de vooruitgang gaat met nauwelijks waarneembare stapjes. Van der Velde kwam als enige door het kwalificatietoernooi van de Europese Tour. In vier toernooien haalde hij pas een keer de laatste dag. De anderen weken uit naar de Aziatische Tour en ontdekten dat het niveau ook daar zeer hoog is.

Bij de vrouwen bezit Nederland in Mette Hageman een talent dat kan doorstoten naar de Europese top, zowel bij de amateurs als bij de beroepsspeelsters. Behalve een krachtige en subtiele clubvoering bezit zij een harde wedstrijdmentaliteit. Op nationaal niveau is zij al jaren een klasse apart. Onlangs won Hageman twee toernooien in de Verenigde Staten. Eind dit jaar rondt zij haar studie in Amerika af en bezint zij zich over haar golftoekomst.

In eigen land komen de Nederlandse golfers in het weekeinde april voor de eerste keer in actie bij de voorjaarswedstrijden in Molenschot (Toxandria, vrouwen) en Arnhem (Rosendaelsche, mannen). Voor de profs is de KPMG Classic tussen 25 en 27 april in Voerendaal (Hoenshuis) de seizoensopening.