Afdeling decorbouw van NOB in staking

ROTTERDAM, 9 APRIL. Tweehonderd werknemers van de afdeling decorbouw van het omroepbedrijf NOB hebben vanmorgen het werk neergelegd. Een delegatie van de bonden voert sinds negen uur vanmorgen overleg met de directie. De staking heeft gevolgen voor de decorbouw van de Hilversumse zendgemachtigden, voor RTL4, en de produktiebedrijven van John de Mol en Joop van den Ende.

Oorzaak van de staking is verschil van inzicht over de toekomst van de afdeling decorbouw binnen het NOB. Bij de verzelfstandiging van het facilitair bedrijf van de omroepen is dit gesplitst in eenheden die zichzelf moesten kunnen bedruipen. Decorbouw kan dat niet, aldus NOB woordvoerder T. van Dijk: de afdeling is verliesgevend. De directie wil de afdeling verder opdelen en slechts een gedeelte van de taken binnen het NOB houden. De rest zou bijvoorbeeld kunnen worden ondergebracht in een joint venture met een ander bedrijf. Voor de invulling hiervan staan nog verschillende mogelijkheden open. Een interim-manager moet die nader onderzoeken. De werknemers van decorbouw willen graag binnen het NOB blijven, aldus B. de Heus van de Dienstenbond FNV.

Toegezegd was dat de interim-manager voordat hij aan de slag ging zou praten met de werknemers. Gisterenmorgen maakte hij een aanvang met zijn werkzaamheden, maar de medewerkers hoorden niets, aldus De Heus.

De onvrede culmineerde en vormde de aanleiding tot een werkonderbreking gisterenmiddag. Een grote groep werknemers is om half twee naar de directie gestapt. Toen deze hun geen bevredigend antwoord gaf legden ze het werk neer met de dreiging in staking te gaan als er vanmorgen om acht uur nog geen bevredigend antwoord was.

Dat antwoord kwam niet, dus sinds vanmorgen wordt gestaakt. Behalve de Dienstenbond FNV ondersteunen ook de Dienstenbond CNV en de Kunstenbond FNV de staking. Behalve in Hilversum liggen ook werkzaamheden van NOB-decorbouw op locatie, zoals in de studio van Joop van den Ende in Aalsmeer en bij John de Mol in Loosdrecht, stil.

Een delegatie van de bonden overlegt sinds negen uur met de directie. Rond het middaguur werd gepoogd een gezamenlijke verklaring op te stellen.

Voor welke televisieprogramma's een langere staking consequenties heeft kon een woordvoerder van het NOB vanmorgen nog niet zeggen. Aan verschillende scenario's wordt gewerkt. Vanavond zal in elk geval het kinderprogramma de Cactusshow en wellicht In het Nieuws het zonder decor moeten stellen. Beide programma's worden uitgezonden door de Vara.