Vrouwenarts Spanje weer gearresteerd

Door onze correspondent MADRID, 8 april - Het kantongerecht van Malaga heeft gisteren de onmiddellijke inhechtenisneming bevolen van de vrouwenarts German Saenz de Santamaria wegens belediging van de rechterlijke macht.

Saenz de Santamaria was kort voor pasen veroordeeld wegens het uitvoeren van een abortus bij een veertienjarig meisje, dat door een familielid was verkracht. De zaak baarde groot opzien in Spanje en de regering moest er aan te pas komen om hem via een spoedprocedure gratie te verlenen. Na slechts enkele dagen gevangenschap verliet de medicus zaterdagochtend triomferend de poorten van de gevangenis.

Toegejuicht door vertegenwoordigers van vrouwengroepen en onder grote belangstelling van de media gaf hij vervolgens commentaar op het tegen hem gevoerde proces. Hij bestempelde de rechterlijke macht in Andalusie als “een kankergezwel van de democratie”, noemde zijn rechters 'reactionairen' en hun gedrag “typisch fascistisch”. Op grond van deze uitlatingen werd hij gisteravond opnieuw gevangengezet, nog geen zesendertig uur na zijn vrijlating.