Titel Olympus waardig afscheid toppers

DOETINCHEM, 8 april - Zesvoudig landskampioen Avero Olympus uit Sneek kon gistermiddag met veel pijn en moeite haar zevende nationale titel op rij binnenhalen. Brother Martinus bleek vooral organisatorisch zodanig sterk te zijn dat de spannende beslissingswedstrijd in de volleybaleredivisie vijf sets in beslag nam. Ondanks de strubbelingen van de afgelopen weken bleef de Friese ploeg overeind en was het juist Henriette Weersing die in de slotfase de allesbeslissende smash gaf.

Vooral na de eerste set, die nog met 15-9 gewonnen werd door Olympus, troefde Martinus het met zichzelf worstelende Olympus op alle fronten af. Het zwakke blok en de open plekken in het Sneekse veld werden direct onder vuur genomen door de Amstelveense dames. De tweede en derde set kwamen dan ook overtuigend op naam van de underdog. De 900 toeschouwers in de Doetinchemse Rozengaarde geloofden op dat moment niet meer in een Friese overwinning. De time-out van Avero-coach Hans van Wijnen, bij een 2-0 achterstand in de vierde set, bleek van vitaal belang. “Toen beseften we dat we het als team moesten doen. Alle hoofden moesten weer dezelfde kant op wijzen”, aldus Van Wijnen. “We verloren concentratie en er zat te veel twijfel in ons spel.”

Alsof het echte Olympus opstond werd in die vierde set duidelijk meer ontspannen gespeeld en kwam Henriette Weersing voor het eerst goed in de wedstrijd. Erna Brinkman bleek echter de stabiele kracht in het Sneekse team. Met haar krachtige smashes en vaste blok, scoorde zij de meeste punten voor de landskampioen. Het herboren Olympus had voor de laatste set niet veel tijd nodig. Na zeven minuten maakte Weersing 9-15 en was de buit wederom binnen.

“Onze kracht lag vandaag in het doorzettingsvermogen”, aldus Weersing na de wedstrijd. “Op sommige momenten waren we echt een hecht team, we stonden er weer. Ik geloof dat we dit meer aan aan onszelf te danken hebben dan aan de coach. Gezien de gebeurtenissen van de afgelopen weken is dit een enorme prestatie”, aldus de naar het buitenland vertrekkende international. Hiermee refereert ze aan de problemen die bestonden tussen de spelersgroep en Van Wijnen. Vooral Weersing en Marjolein de Jong hadden kritiek op de trainingsmethode van hun coach.

Ook deze laatste speelster heeft besloten haar club te verlaten. Met het vertrek van de twee dragende speelsters van Olympus zou het wel eens gedaan kunnen zijn met de gloriejaren van de club. Weliswaar wordt volgend jaar Europa Cup I gespeeld, maar de vraag is of het team ver zal komen zonder Weersing en De Jong. “Ik ben erg optimistisch voor de toekomst”, aldus Van Wijnen. “We hebben de beste jeugdopleiding van Nederland, met veel talent. Ik geloof dat we met wat versterkingen op dezelfde voet verder kunnen.” De coach zegt bovendien te begrijpen dat zijn twee beste spelers “die ook al ouder worden” naar het buitenland willen vertrekken.

Marjolein de Jong kijkt verlangend uit naar het spelen in een buitenlandse competitie. “De Nederlandse eredivisie heeft eigenlijk maar twee topploegen. Wij en Martinus. Ik denk dat de competitie van dit seizoen nog nooit zo slecht is geweest. Ik heb aardig wat aanbiedingen binnen uit Europa. Die ga ik straks eens rustig bekijken.

Italie zou een enorme ervaring voor me zijn”, aldus De Jong. “Ik wilde met een kampioenschap afsluiten, vooral ook omdat Olympus Europa Cup I moet spelen. Dat hebben we gelukkig voor elkaar gekregen.”