Rustig Damrak omlaag in lijn met andere beurzen

ROTTERDAM, 8 APRIL. De aandelenkoersen op een rustige Amsterdamse effectenbeurs waren vanmorgen lager, in lijn met de overige Europese beurzen en na het lagere slot op Wall Street vrijdag.

AMSTERDAM Zorgen over de economische ontwikkelingen in de VS en Duitsland beginnen op de beursvloer de overhand te krijgen na de euforische reactie van de aandelenmarkten op het einde van de Golfoorlog. De CBS-stemmingsindex was om 13.00 uur vanmiddag 0,6 punten lager op 96,4.

Het aandeel Elsevier noteerde negentig cent hoger op 84,60 gulden. Elsevier bevestigde vanmorgen dat het belang van 8,8 procent in Pearson is verkocht voor 608 miljoen gulden. Pearson noteerde rond het middaguur in Londen onveranderd op 765 pence.

Philips, dat eind vorige week meer dan dertig gulden noteerde, moest in de loop van de ochtend terrein prijsgeven. De koers van het aandeel was om 12.30 uur vanmiddag 1,10 gulden lager op 28,30.

President J. Timmer van het elektronicaconcern schrijft in het jaarverslag dat het positieve effect van het herstructureringsprogramma wellicht langer op zich zal laten wachten dan aanvankelijk voorspeld.

Uitgever VNU, die vanmorgen het jaarverslag presenteerde, daalde tot een laagste koers van 92,50 gulden, maar herstelde zich later licht tot 93,00 gulden. VNU wil wegens onzekere marktomstandigheden geen prognose geven voor het resultaat in 1991.

Bij de actieve fondsen viel het koersverlies van Akzo en in mindere mate DSM op. “De chemiefondsen liepen bij de koerswinst van de afgelopen weken vooraan. Nu het sentiment lijkt te kenteren gaan ze als eerste omlaag”, zo meende een beurshandelaar.

Aegon, waarvan de koers vrijdag 4,60 gulden naar beneden schoot, moest vanmorgen verder terug. Handelaren zeiden dat winstnemingen de koers van Aegon nog steeds drukken. Het aandeel deed het de afgelopen weken beter dan de andere financiele fondsen.

DAF en Ahold negeerden de lagere trend. DAF won 1,20 gulden op 26,00 gulden, gestimuleerd door het bericht dat de truckfabrikant het dealernet in Duitsland zal uitbreiden. Het aandeel Ahold, dat twee gulden hoger op 85,30 gulden noteerde, is gevraagd na de recente overname (tegen 125 miljoen gulden) van de Amerikaanse supermarktketen Tops Markets.

De obligatiekoersen daalden in de loop van de ochtend licht bij geringe omzetten, terwijl de dollar aan kracht won. De Amerikaanse munt noteerde om 12.30 uur vanmiddag 1,9046 gulden, tegen een slot van 1,8840 vrijdag.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen openden lager, maar wonnen in de loop van de ochtend weer terrein, gestimuleerd door de verwachting dat de Britse rente (base rate) verlaagd zal worden. Analisten waren verbaasd dat de aandelenkoersen zich goed wisten te handhaven na de forse koersverliezen op Wall Street vrijdag. Het FT-100-koersgemiddelde noteerde om 12.30 uur 19 punten lager op 2.526,3.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen openden vanmorgen negen punten lager, maar wisten zich later te stabiliseren als gevolg van buitenlandse aankopen en belangstelling van koopjesjagers. Het Dax-30-koersgemiddelde noteerde om 12.30 uur 10,4 punten lager op 1.576,5.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen hoger na een saaie sessie, veroorzaakt door onzekerheid over verlaging van de officiele rente.

Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 159,68 punten lager op 26.607,65 punten bij een aandelenomzet van 500 miljoen stuks.