Rusland en Unie ruzien over leiding van politie

MOSKOU, 8 april - In een nieuwe krachtmeting tussen de Russische regering en die van de Sovjet-Unie heeft gisteren Sovjet-minister van binnenlandse zaken Boris Pugo de benoeming van een nieuwe Moskouse politiecommissaris geannuleerd, enkele uren nadat de man, die toepasselijk de naam Vjatsjeslav Komissarov draagt, door de Russische minister van binnenlandse zaken was benoemd.

Pugo benoemde vervolgens generaal Igor Sjilov tot onderminister van binnenlandse zaken, verantwoordelijk voor de handhaving van de orde in en rond Moskou.

Als gevolg van de beslissingen heeft Moskou sindsdien twee politiechefs die elkaars competentie bestrijden.

De crisis rond de benoeming van een nieuwe chef van politie van Moskou is het resultaat van Gorbatsjovs decreet, waarin hij eind maart een demonstratieverbod in Moskou afkondigde. Gorbatsjov plaatste toen de leiding van de politie onder het directe bevel van Sovjet-minister van binnenlandse zaken Pugo. Die reorganisatie was tegen het zere been van de Moskouse gemeenteraad en de regering van Rusland, die tot dan toe verantwoordelijk waren voor de handhaving van de orde in Moskou. Het Russische parlement protesteerde tegen de maatregel, maar Gorbatsjov heeft geweigerd die in te trekken, en toen de Russische regering gisteren Komissarov tot politiechef benoemde, liet de reactie van minister Pugo niet lang op zich wachten.

Het was vandaag nog onduidelijk of Komissarov, die bekend staat als een aanhanger van de Russische president Jeltsin, Pugo's bevel in de praktijk negeert. (AP)