Riet

In NRC Handelsblad van 27 maart stond een foto en een kort artikel over rietsnijders in Nederland.

De kwaliteit van het riet zou schrikbarend achteruitgaan. Dat de kwaliteit achteruitgaat door milieurverontreiniging is niet bewezen.

Wel is waar te nemen dat buitenlands riet minder lang meegaat op daken dan Nederlands riet.

Er is in Nederland een groot tekort aan riet. Meer dan de helft van het riet voor daken wordt geimporteerd uit de Oostbloklanden en Frankrijk. Het buitenlandse riet ziet er vaak mooi uit, maar het voelt anders aan dan Nederlands riet. Waarom gaat Hongaars riet minder lang mee dan Nieuwkoops riet op een dak?

De reden is eenvoudig. Nederland heeft een zeeklimaat en Hongarije een landklimaat. De winters zijn in Hongarije kouder, de zomers warmer en droger. Het riet is als het ware opgegroeid en ingesteld op dat klimaat. Leg je die Hongaarse bos riet op een Nederlandse villa, dan slijt het dak sneller. Maak je een Nederlandse en een Hongaarse bos riet drijfnat, dan is de Nederlandse bos riet sneller weer droog. Je moet het riet verwerken in het land waar je het snijdt. Verder is de helling van het dak natuurlijk erg belangrijk. Hoe steiler het dak, hoe langer het dak meegaat (tot wel zestig jaar).

    • J. Voogt