Leider Japanse partij treedt af

TOKIO, 8 april - De secretaris-generaal van Japans regerende Liberaal Democratische Partij (LDP), Ichiro Ozawa, is vandaag afgetreden.

Ozawa nam de verantwoordelijkheid op zich voor het zware verlies van de LDP bij de plaatselijke verkiezingen van gisteren. De belangrijke post van gouverneur in Tokio bleef in handen van Shunichi Suzuki. Voor de liberale top, die zich had ingespannen om Suzuki weg te krijgen, betekent dit een forse klap. In Tokio deed zich een niet eerder vertoonde splitsing binnen de LDP voor. Suzuki werd geholpen door de plaatselijke LDP-afdeling terwijl zijn tegenstander steun kreeg van de nationale LDP, onder wie premier Kaifu en Ozawa. In Fukuoka won de kandidaat die werd gesteund door de Sociaal-Democratische partij van Japan (SDPJ) en door de communisten. Op het noordelijke eiland Hokkaido werd de LDP verpletterend verslagen.