Kroatische president: hoogtepunt van crisis Joegoslavie is voorbij

ZAGREB, 7 april - “Het hoogtepunt van de crisis is voorbij”. Dat heeft zaterdag president Franjo Tudjman van Kroatie gezegd. Op een politieke bijeenkomst in Zagreb verklaarde Tudjman te beschikken over verzekeringen van de legerleiding, dat de federale strijdkrachten niet zullen ingrijpen in het thans tussen de republieken plaatsvindende overleg over de toekomst van Joegoslavie. Dit zou de uitkomst van Tudjmans overleg in Belgrado vorige week met de minister van defensie Veljko Kadijevic.

In zowel Kroatie als Servie zijn kleinere nationalistische groeperingen inmiddels begonnen met het recruteren van vrijwilligers ter bescherming tegen het Servische- respectievelijk Kroatische gevaar. In Zagreb verschenen in de hele stad pamfletten waarin de bevolking (m-v) wordt opgeroepen zich vrijwillig in onbewapende verdedigingsgroepen te begeven. De organisatoren, waaronder de burgemeester van de Kroatische hoofdstad, rekenen op 200.000 vrijwilligers in Zagreb.

In de militaire rechtbank van Zagreb is vanochtend het proces begonnen tegen acht Kroaten die worden verdacht van “gewapende rebellie”. Een van hen is de Kroatische minister van defensie, Martin Spegelj. In tegenstelling tot de andere verdachten zal hij niet in de rechtbank kunnen verschijnen, daar hij nog op vrije voeten is en door het federale leger niet kon worden gearresteerd. De aanklacht van 'gewapende rebellie' houdt verband met de oprichting van 'speciale eenheden' door de Kroatische regering, die het leger als in strijd met de grondwet beschouwt.

Spegelj, die wordt beschermd door eenheden van de Kroatische politie om te verhinderen dat het federale leger hem inrekent, wordt er door het leger verder van beschuldigd voor de 'speciale eenheden' 250.000 kalasjnikov-geweren te hebben geimporteerd uit Hongarije.

    • Raymond van den Boogaard