Korfballer mist kans revanche

Alle ogen na het verlies van de Nederlandse korfballers in de WK-finale tegen Belgie waren gericht op Hans Heemskerk. De 31-jarige Delftenaar miste in de laatste seconde van de wedstrijd een strafworp en ontnam Oranje daarmee de kans op een verlenging (eindstand 11-10). Onderwijzer Heemskerk, voor wie het WK zijn afscheid als international (28 interlands) betekende, was als invaller in de ploeg gekomen. Tot zijn grote ontsteltenis had hij van bondscoach Ben Crum geen basisplaats gekregen.

Hoe kijk je nu, twee dagen later, terug op dat desastreuze slot van de finale?

Achteraf zie ik die gemiste strafworp toch niet als het meest dramatisch moment uit mijn carriere. Dat klinkt misschien gek. Maar het feit dat ik op de bank belandde vind ik erger. Ik heb ook sterk het idee dat het anders zou zijn gelopen als ik in de basisploeg had gestaan. Je zag wat er gebeurde toen ik inviel. Ik bracht vaart in het spel. En een aantal anderen in onze ploeg kon de druk dus duidelijk niet aan. Ik denk ook dat Crum zich achteraf rotter voelt dan ik. Als ik die laatste bal erin had gegooid was mijn revanche compleet geweest. Jammer.

Ben Crum heeft gezegd dat je in de voorbereiding harder had moeten trainen. Daarom kreeg je geen basisplaats.

Dat is onzin. Ik ben al acht jaar international. Dan ken je elkaar zo langzamerhand wel. Ik kan me nu eenmaal niet optimaal voor trainingen en oefenpotjes opladen. Ik schiet op vrijdagavond na een hele week werken geen gaten in het plafond. Maar in een interland heb ik nog nooit gefaald.

Hoe voelde je jezelf toen je op zo'n beslissend moment die strafworp moest nemen?

Ik was redelijk ontspannen. Het missen heeft volgens mij ook niets met druk te maken. Zoiets kan altijd gebeuren.

Was het een normale zaak dat jij die strafworp zou nemen? Ik twijfelde geen moment en heb die bal gepakt. Nadat ik was ingevallen hebben we in ons vak drie strafworpen gehad. Bij de eerste keek Ron (Steenbergen, red) mij aan. Ik kaatste dat terug. Ik dacht van: jij bent basisspeler, jij moet het dus maar doen. Ron miste. De tweede strafworp schoot ik raak. Dus was er bij de volgende geen discussie mogelijk.

    • Hans Klippus